Cytat Zamieszczone przez maijn Zobacz posta
ja pstrykam raczej amatorsko tańsza od 430 jest ST więc myślałem że może jest to jakaś alternatywa osobiście jestem bardziej przekonany do 430 bo jest to jednak canon i nie bardzo wiem co kupić dzięki za pomoc
pozdrawiam
marcin
Jak nie jesteś przekonany to bierz Canona .
Generalnie Sigma daje radę. Jest bardzo prosta żeby nie powiedzieć prymitywna i być może przez to sprawia stosunkowo mało kłopotów. Ja używam jej już od jakiegoś czasu i jest ok. (głównie Manual i korekcja na +1/3).
Z zalet: bardzo mocna, mimo szajsplastiku dość wytrzymała (niejedno już przeszła), w miarę oszczędna.
Z wad: niezbyt ciekawy kolor światła (do Jpg-ów prosto z aparatu nie bardzo), słaba wydajność przy serii, problemy ze wspólpracą z 30D (raz czy dwa się fest zawiesiła) z 350-tką działa bezbłędnie, strasznie głośno działa zoom (w kościele może dawać w d...).
Do tego co robię na ogół wystarcza i to "na ogół" zaowocowało tym, że już do mnie jedzie nowa z zupełnie innej bajki .

Nasunęła mi się jeszcze jedna refleksja. Używałem jej z 10D przez pewien czas i myślałem, że mnie szlag jasny trafi - połowa zdjęć był spartolona. Przyznaję może część z mojej niewiedzy ale bez jaj ile trzeba mieć fakultetów żeby używać flash'a . Powiem tak bardzo dużo robię z błyskiem i wtedy miałem szczerą chęć zmienić system. W nikonie to była inna bajka. Po wpięciu do 30-tki - poezja. Jednak ETTL II to jest to .