To jest tylko opinia przeze mnie powtarzana z którą się całkowicie zgadzam.
Generalnie Nikon z Canonem zamienili się miejscami na piedestale fotografii profesjonalnej (jak to brzmi) pod koniec lat 80-tych. Jeszcze na początku tej dekady (80') nikon był zdecydowanym liderem, że nie wspomnę lat 70-tych i 60- tych gdzie Canon praktycznie nie istniał na tym rynku. Powodem tego było wprowadzenie napędu USM do optyki przez Canona. To spowodowało zdeklasowanie na wiele lat konkurencji. Nikon wprowadził to wiele lat później. Druga przyczyna to polityka canona wynikająca z przejścia na inny bagnet. Canon przez pewien czas niemal rozdawał
największym agencjom fotograficznym swoje L-ki. Stosował najprzeróżniejsze rodzaje promocji i zachęt dla fotografów zawodowych tłumacząc się koniecznością zadośćuczynienia w związku ze zmianą bagnetu. Problem polega na tym, że nie dotyczyło to tylko tych którzy używali optyki w sytemie FD :mrgeen:. Dochodzi tu jeszcze jeden czynnik. Przepaść pomiędzy wielkością obu tych firm - biorąc zwłaszcza ten ostatni czynnik pod uwagę to nikon i tak poczyna sobie bardzo dobrze.
Nie wiem też skąd takie dane o odpływie fotografów profi z systemu N. Ja owszem też o tym słyszałem ale tylko na podstawie informacji nazwałbym to ogólnych. Wartałoby to jakoś udokumentować. Nie wiem czy ktoś robił jakieś badania na ten temat? Jest to oczywiście ciekawe zwłaszcza w kontekście pojawienia się na tym rynku Sony, którego roli ja akurat nie lekceważę (dlatego min. założyłem ten wątek).
Czas na pewno bym znalazł ale obawiam się że tego by już moderatorzy nie zdzierżyli. To co powyżej to już się ledwo tematu trzyma
.