Cytat Zamieszczone przez tethra Zobacz posta
Alexander z treści przytoczonych przez Ciebie wypowiedzi, wyciągnąć można jeden oczywisty wniosek: wobec dziadostwa konstrukcji Nikona, przelicznika 1,5x i innych takich, wszyscy posiadacze D50, D70 (D80), a tych większość na forach, powinni rzucić w cholerę aparaty i czym prędzej pogonić do sklepów w celu zanabycia Mareczków i adekwatnych im poziomem Elek (przynajmniej 18 kg)
Niech każdy wybiera taki sprzęt jakiego potrzebuje i na jaki go stać. Podałem, źródła przytoczonych tekstów. Każdy może rozumieć je tak jak chce. Ja nigdzie nie napisałem, że Nikon produkuje "dziadowski" sprzęt.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
Co do tego co napisałeś w poście wyżej to nie bardzo wiem jak się to ma do tego o czym piszemy w tym wątku.
Tematyka tego wątku i bez mojego udziału stała się bardzo szeroka i odbiega od tematu. Padły zarzuty, że nie opieram się na konkretach więc przytoczyłem część (nie łatwo wszystko wyszukać) z tych opinii jakie mój pogląd ukształtowały i jakie wydały mi się istotne.

A to że canon ma przewagę w pewnych dziedzinach - co nawet sami nikoniarze przyznają - to truizm - tylko co z tego wynika - że nikonem się nie da robić dobrych zdjęć ?
Opinie bywają różne. Oczywiście, że Nikonem można robić dobre zdjęcia, podobnie jak sprzętem z każdego innego systemu. To również truizm i nic z tego nie wynika.

A co do utraty rynku przez nikona to zupełnie inna kwestia raczej mająca korzenie w historii, a nie w teraźniejszosći dlatego tych kwestii bym tu nie poruszał.
Bo widzisz z tą Twoją opinią zupełnie się nie zgadzam, a w każdym razie nie rozumiem co masz na myśli pisząc o historii. Przecież to właśnie teraz trwa największy eksodus fotografów profesjonalnych z Nikona do Canona. Przyczyny tego zjawiska to dla mnie najciekawszy wątek tego tematu. Bo dotyczy to całości rynku fotograficznego nie tylko Nikona i Canona, ale też wszystkich innych systemów i ich miejsca na rynku w tym tytułowej Alfy.

BTW - wymieniony tekst w Foto-Video czytałem i nawet mnie staremu canoniarzowi (użytkuje system EOS-a niemal od początku jego istnienia ) wydał mi się mocno bias'ed .
Ależ ja się nie upieram, że to święta prawda, dlatego właśnie odwołuję się do opinii i doświadczenia autora tekstu. Gdybyś znalazł czas czy mógłbym Cię prosić byś podał swoje obiekcje co do tego (tych) tekstów?