Cytat Zamieszczone przez Alexander Zobacz posta
O telecentryczności, najmniejszej średnicy mocowania i rozważaniach ekspertów wcześniej w tym wątku pisałem. Podkreślam ja nie czuję się specjalistą i tylko przytaczałem opinie innych.
Można się z tym zgadzać lub nie ale jakieś powody tego, że Nikon znacząco stracił swój udział w rynku fotografii profesjonalnej są.
Telecentryczność to mit, średnica mocowania jakoś przy analogu wystarczała. Rozważania ekspertów - jakich? To wszystko co znam to czyste spekulacje.
Fakt jest taki, że FF kodaka ze szkłami nikonowskimi działał i dawał całkiem przyzwoite efekty. Zresztą było to już wałkowane nawet w tym wątku i nie ma sensu powtarzać po raz setny tych samych argumentów.
A co do utraty rynku przez nikona to zupełnie inna kwestia raczej mająca korzenie w historii, a nie w teraźniejszosći dlatego tych kwestii bym tu nie poruszał.

Czornyj - co do tego szkła to ja czekam aż canon wypuści ponownie 200/1.8 tylko z IS-em. Pytanie czy cena będzie miała cokolwiek wspólnego ze zdrowym rozsądkiem, bo np. cena tego 200/2 VR nie jest zbyt zachęcająca. I nie sądzę żeby canon tu miał inną politykę niż nikon.