Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 105

Wątek: Czyżby nowa alfa FF?

Mieszany widok

Domyślnie

te dane o sprzedazy w Japonii sa tylko dla pierwszej dekady grudnia 2006 czy jakos tak, wiec sa malo reprezentatywne jesli chodzi o sprzedaz ogolna w calym roku... podejrzewam, ze niska sprzedaz 5d jest czesciowo zwiazana z oczekiwaniem na następce... wiekszosc potencjalnych kupcow ma juz jakies cyfrowe body i czekaja, tak jak wiele osob na tym forum, albo na spadek cen 5d po wejsciu nowego modelu lub wrecz na zakup nowosci...
    a sony podejrzewam, ze bedzie mialo okolo 15% rynku dslr...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

yggdrasill - Te dane traktuję wyłącznie jako przesłankę, świadczącą o tym że:
    - Wprowadzenie 5D raczej nie stanowi zagrożenia dla płynności finansowej Nikona
    - Istnieją przesłanki świadczące o tym, że domniemany sukces Alfy nie jest z rodzaju tych spektakularnych

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    własnie qrcze nie w niemczech, beneluxie, francji czy na wyspach (mieszkam w takiej okolicy ze wszędzie jest blisko a z oddalonego o 50 km hahn ryanairem mozna obleciec poł europy za mniej jak 30 euro w obie strony stąd ta wiedza) wszedzie widzisz reklamy Nikona, udzielają sie duzo... wejdź do Saturna, MM, Currys'a o sklepach foto nie wspomne, to idąc do lustrzanek najpierw włazisz na nikony. Nikon naprawde duzo powazniej potraktował marketing od Canona co oczywiscie mozna tylko pochwalić

BTW kiedy widze jak japońcy sa poobwieszani sprzetem foto na urlopach to chyba nie 3 ale 1 co do wielkosci rynkiem sa
    Wiesz tylko to są obserwacje rynku, a rzeczywista sprzedaż wcale nie musi temu odpowiadać.
    A co do wielkości rynków: UE ok. 35%, USA ok. 30%, Japonia 12% - dane szacunkowe z połowy 2006 r.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    yggdrasill - Te dane traktuję wyłącznie jako przesłankę, świadczącą o tym że:
    - Wprowadzenie 5D raczej nie stanowi zagrożenia dla płynności finansowej Nikona
    Jest wszakże argument orędowników FF-a w nikonie (nikonierów), że gdyby mieli FF to nikon by mniej klientów stracił i więcej zyskał.
    A moje zdanie jest takie, że marketingowcy nikona z księgowymi na czele doszli do jedynie słusznego wniosku, że po co wydawać miliony na inwestycje w FF-a, po co wdawać się w ryzykowny sektor rynku skoro można wykastrować D50 dać większy wyświetlacz i sprzedawać jako D40 z zyskiem wielokroć większym niż wszystkie fulfrejmy razem wzięte . Proste jasne i logiczne .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-01-2007 o 15:12
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A moje zdanie jest takie, że marketingowcy nikona z księgowymi na czele doszli do jedynie słusznego wniosku, że po co wydawać miliony na inwestycje w FF-a, po co wdawać się w ryzykowny sektor rynku skoro można wykastrować D50 dać większy wyświetlacz i sprzedawać jako D40 z zyskiem wielokroć większym niż wszystkie fulgfrejmy razem wzięte . Proste jasne i logiczne .
    Całkowicie się zgadzam. Teorie spiskowe dot. bagnetów, wrogich ruchów ze strony Sony itd. to wszystko bzdury. Przecież również patrząc na sprzedaż Canona widać, że świetnie sprzedają się plastusie i długo, długo nic. Jakieś tam szumy, fulfrejmy - to ma może znaczenie na forach fotograficznych, ale w realu liczy się cena, dostępność i dobry bajer. Który normalny człowiek pójdzie do sklepu i kupi sobie 5D z 24-105/4???

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Który normalny człowiek pójdzie do sklepu i kupi sobie 5D z 24-105/4???
    bogaty? chyba ze posiadanie kasy wyklucza normlaność

lub pisząc "normlany" miałes na mysli dochody a nie stan umysłu

i jesli nie pojawi sie w ciągu 2-3 miechów trójka to ja... no chyba ze mnie ktos przekona do D2Xa

Edit:
    BTW a to nie był przypadkiem wątek o Sony?
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 10-01-2007 o 23:43
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta

BTW a to nie był przypadkiem wątek o Sony?
    no przeciez rozmawiamy, jesli nie sony to co?

Domyślnie

ja
    no moze bez tego 24-105, wole stalki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A moje zdanie jest takie, że marketingowcy nikona z księgowymi na czele doszli do jedynie słusznego wniosku, że po co wydawać miliony na inwestycje w FF-a, po co wdawać się w ryzykowny sektor rynku skoro można wykastrować D50 dać większy wyświetlacz i sprzedawać jako D40 z zyskiem wielokroć większym niż wszystkie fulgfrejmy razem wzięte . Proste jasne i logiczne .
    bo na tym się zarabia teraz canon tak robi od paru lat serwując 300d/350d/400d i chocby z tych danych z japonii wynika, ze takie wysmiewany na wszystkich forach (lacznie z canonboard) 400d sprzedaje sie calkiem calkiem

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    bo na tym się zarabia teraz canon tak robi od paru lat serwując 300d/350d/400d i chocby z tych danych z japonii wynika, ze takie wysmiewany na wszystkich forach (lacznie z canonboard) 400d sprzedaje sie calkiem calkiem
    A bo to całkiem fajna puszka jest. Mojej lubej bardzo się podoba . I podobno nie tylko jej ale wielu przedstawicielkom płci pięknej , a to wcale nie mały rynek .
    Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Ja .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-01-2007 o 23:46
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

chyba nikt nie watpil w to ze jeden model aparatu moze rozlozyc taka firme jak nikon...
    canon z nikonem raczej jeszcze przez jakis czas beda trzymac wiekszosc rynku dslr i rozdawac karty, reszta bedzie probowac wyrwac cos dla siebie z tortu, choc dla klientow lepsza by byla wieksza konkurencja...
    sony musi popracowac nad calym systemem, bo jedna puszka, mimo zapowiadanej rewolucji to za malo, szkiel tez nie za duzo, lampy itp Do tego trzeba przekonac ludzi do tego ze warto zainwestowac w sprzet sony a to nie takie latwe...

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów