Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 105

Wątek: Czyżby nowa alfa FF?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez warewolf Zobacz posta
    zobaczcie co się dzieje z Leicą, która działa tylko na rynku foto, firma cienko przędzie,

Z leicą to nie jest sprawa do końca tak prosta. Po pierwsze firma w ramach nawet tylko spółki Leica Camera AG działa w kilku obszarach - nie tylko foto. Po drugie wspólpracuje dość ściśle z Panasonikiem. A czy cienko przędzie ja nie wiem ale może masz jakieś dane, które by to potwierdzały....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Alexander
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale to że Nikon nie ma FF-a wynika nie ze średnicy bagnetu tylko z czysto ekonomicznych przesłanek. Doszli do wniosku że jest to dla nich zbyt droga zabawa i się nie opłaca. Nikon to nie Canon który może sobie pozwolić na ryzyko wypuszczania drogich zabawek nie dających szansy szybkiego odzykania zainwestowanego weń kapitału.
    A rozważania o telecentryczności prowadzą do jedynie słusznego wniosku, że takie aparaty jak 5D czy 1Ds MkII są wybrykami natury nie mającymi prawa zrobić choćby poprawnych zdjęć.
    Nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Myślę, że jest duża presja rynku na Nikona FF. Ten wątek przewija się przy okazji każdych targów. Myślę, że brak korpusu FF to kolejna słabość systemu Nikona, która na dobre im nie wyjdzie. Najpierw stracili sporą grupę klientów na rzecz Canona przez opóźnienia we wdrażaniu stabilizacji obrazu potem przespali rewolucję cyfrową i znów nastąpił odpływ klientów. Przedłużający się brak korpusu FF będzie kolejnym gwoździem do trumny.
    Nie sądzę by Canon dokładał do modeli FF- 5D okazał się sukcesem. DS też chwalą (np Aracimowicz). A jeśli śledzi się inne fora wielu fotografów myśli o przesiadce na Canona właśnie ze względu na istnienie 5D FF.
    Sony również zapowiada korpus FF, taki więc będzie chyba ogólny trend.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alexander Zobacz posta
    Nie wydaje mi się, żeby to była prawda.
    Ale co nie wydaje Ci się prawdą?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alexander Zobacz posta
    Nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Myślę, że jest duża presja rynku na Nikona FF. Ten wątek przewija się przy okazji każdych targów. Myślę, że brak korpusu FF to kolejna słabość systemu Nikona, która na dobre im nie wyjdzie. Najpierw stracili sporą grupę klientów na rzecz Canona przez opóźnienia we wdrażaniu stabilizacji obrazu potem przespali rewolucję cyfrową i znów nastąpił odpływ klientów. Przedłużający się brak korpusu FF będzie kolejnym gwoździem do trumny.
    Nie sądzę by Canon dokładał do modeli FF- 5D okazał się sukcesem. DS też chwalą (np Aracimowicz). A jeśli śledzi się inne fora wielu fotografów myśli o przesiadce na Canona właśnie ze względu na istnienie 5D FF.
    Sony również zapowiada korpus FF, taki więc będzie chyba ogólny trend.
    Tak, już widać pierwsze symptomy nadciągającej katastrofy - Nikon wyprzedził pod względem sprzedaży Canona na rynku Japońskim. Sukces 5D objawia się zaś zapewne tym, że nawet nie ma go w pierwszej dziesiątce.

Sony może sobie zapowiadać choćby korpus wielkoformatowy z matrycą 4x5", tylko pytanie kto im to kupi? Skoro nawet głupia Alfa sprzedaje się cienko?

I jeszcze jedno - skąd pomysł, że Nikon przespał cyfrową rewolucję? Przecież zaczęli robić cyfrówki DSLR znacznie wcześniej niż Canon? Nb. w początkach cyfrowej rewolucji nie opłacało się wyskakiwać za bardzo przed orkiestrę - jak pokazuje choćby przykład Agfy i Kodaka, świeć Panie nad ich duszami...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 10-01-2007 o 22:09

Dopiero zaczyna Awatar zi3000
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Sony może sobie zapowiadać choćby korpus wielkoformatowy z matrycą 4x5", tylko pytanie kto im to kupi? Skoro nawet głupia Alfa sprzedaje się cienko?
    akurat jest dokładnie odwrotnie, czyli A100 sprzedaje się lepiej niż oczekiwano

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zi3000 Zobacz posta
    akurat jest dokładnie odwrotnie, czyli A100 sprzedaje się lepiej niż oczekiwano
    To widać mieli niewielkie oczekiwania. 6% rynku Japońskiego to raczej wynik daleki od dominacji... Wyraźnie też dostaje w d... od Nikona (D80 - 16%, D40 - 15,5%) i Canona (400D - 27%), a Pentax 10D z 5% udziałem ma niewiele gorsze wyniki.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 10-01-2007 o 21:59

Dopiero zaczyna Awatar zi3000
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To widać mieli niewielkie oczekiwania. 6% rynku Japońskiego to raczej wynik daleki od dominacji... Wyraźnie też dostaje w d... od Nikona (D80 - 16%, D40 - 15,5%) i Canona (400D - 27%), a Pentax 10D z 5% udziałem ma niewiele gorsze wyniki.
    a czy można oczekiwać cudów od premiery? a dominacja na rynku DSLR po premierze była by raczej cudem. Przecież A100 to tak naprawdę konstrukcja wręcz w 100% KonicaMinolta, z napisem SONY, to co SONY zmieniło w stosunku do pierwotnego projektu KM, to Napis, SONY zamiast KonicaMinolta, oraz ustaliło nazwę aparatu na A100. Zmieniono też akumulator z NP400 na akumulator SONY. Czy to dobrze czy źle to już inna kwestia.

A100 to raczej badanie rynku i pokazanie że DSLR SONY istnieją, a nie próba dominacji na rynku lustrzanek cyfrowych. Projektowanie Lustrzanki cyfrowej to około 1.5 roku, SONY nie mogło sobie pozwolić na tak długi okrez zwłoki, bo wtedy większość zagorzałych minolciarzy na 99% zmieniła by system, a to raczej nie było by na rękę SONY.

Tak więc A100 to pomimo obiektywnie skromnego wyniku, jednak sukces.

PS. za zachodnią granicą mawiają: Langsam aber sicher

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Tak, już widać pierwsze symptomy nadciągającej katastrofy - Nikon wyprzedził pod względem sprzedaży Canona na rynku Japońskim. Sukces 5D objawia się zaś zapewne tym, że nawet nie ma go w pierwszej dziesiątce.
    to tak nie do konca... sukces Nikona to sukces marketingowy a nie technologiczny

Nikon zaczyna wygrywac wyniku tego o czym pisałem tu wiele miechów temu... postawili na naprawde agresywny marketing.. i to canon przespał... wystraczy wejść do dowlonego sklepu fotograficznego by widziec wszędzie agresywne reklamy Nikona... doąłczają poradniki do D40 co przy cenie aparatu stanowi grosze ale dla początkującyh jest szczególnie wazne...
    nawet cholernego PDFa nie mozna sciągnac ze strony Canona z opisami produktow po polsku a prezentacja D200 naprawde rzuca na kolana... czytasz i masz wrazenie ze zaraz kupisz prom kosmiczy
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 10-01-2007 o 22:25
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zi3000 Zobacz posta
    A100 to raczej badanie rynku i pokazanie że DSLR SONY istnieją, a nie próba dominacji na rynku lustrzanek cyfrowych. Projektowanie Lustrzanki cyfrowej to około 1.5 roku, SONY nie mogło sobie pozwolić na tak długi okrez zwłoki, bo wtedy większość zagorzałych minolciarzy na 99% zmieniła by system, a to raczej nie było by na rękę SONY.

Tak więc A100 to pomimo obiektywnie skromnego wyniku, jednak sukces.

PS. za zachodnią granicą mawiają: Langsam aber sicher
    chcialbym sie z Toba zgodzic, bo to brzmi rozsadnie, ale jak patrza na ulotki Alfy zawalajace MediaMarkty i Saturny, jak widze A100 wyeksponowane w najlepszym miescu w praktycznie kazdym FotoJoke'u (nawet bardziej niz sprzet Nikona, ktory w FotoJoke'ach smaruje az trzeszczy) to mam duze problemy z poparciem tej opinii o ostroznym wejsciu. marketing Sony mocno usiadl nad Alfa i nie ma ze boli.

to ze aparat zajal 6% rynku to jest widoczny znak, ze wiecej sie nie zmiesci dla nowej marki (w tej dzialce). bo sam produkt jak i marketoidy i smarowacze Sony sa na bardzo dobrym poziomie. tak ze langsam to owszem, ale nie dlatego ze Sony tak chce, tylko raczej ze tak moze
    www albo tez flickr

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przy całej sympatii do Minolty, to wątpię by wchłonięcie przez Sony wszyło im na zdrowie. Zasada "Langsam, aber sicher" w przemyśle elektronicznym się nie sprawdza kompletnie - tu wymagana jest innowacyjność.

Sony swego czasu było firmą cholernie innowacyjną, ustanawiało standardy i ogólnie rządziło, ale to se ne vrati - od pewnego czasu serwują wyłącznie odgrzewane kotlety i "langsamują, aber sicherują".

Aby konkurować teraz z Nikonem i Canonem na półce "profi" musieliby dla odmiany nagle stać się cholernie innowacyjni, bo mają w tym temacie kolosalne zaległości. A nie wyobrażam sobie, by mieli szaleńczy pomysł wprowadzania korpusu DSLR z matrycą FF dla amatorów...

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów