Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 105 z 105

Wątek: Czyżby nowa alfa FF?

Zablokowany

Domyślnie

Alexander z treści przytoczonych przez Ciebie wypowiedzi, wyciągnąć można jeden oczywisty wniosek: wobec dziadostwa konstrukcji Nikona, przelicznika 1,5x i innych takich, wszyscy posiadacze D50, D70 (D80), a tych większość na forach, powinni rzucić w cholerę aparaty i czym prędzej pogonić do sklepów w celu zanabycia Mareczków i adekwatnych im poziomem Elek (przynajmniej 18 kg)

Alexander
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tethra Zobacz posta
    Alexander z treści przytoczonych przez Ciebie wypowiedzi, wyciągnąć można jeden oczywisty wniosek: wobec dziadostwa konstrukcji Nikona, przelicznika 1,5x i innych takich, wszyscy posiadacze D50, D70 (D80), a tych większość na forach, powinni rzucić w cholerę aparaty i czym prędzej pogonić do sklepów w celu zanabycia Mareczków i adekwatnych im poziomem Elek (przynajmniej 18 kg)
    Niech każdy wybiera taki sprzęt jakiego potrzebuje i na jaki go stać. Podałem, źródła przytoczonych tekstów. Każdy może rozumieć je tak jak chce. Ja nigdzie nie napisałem, że Nikon produkuje "dziadowski" sprzęt.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do tego co napisałeś w poście wyżej to nie bardzo wiem jak się to ma do tego o czym piszemy w tym wątku.
    Tematyka tego wątku i bez mojego udziału stała się bardzo szeroka i odbiega od tematu. Padły zarzuty, że nie opieram się na konkretach więc przytoczyłem część (nie łatwo wszystko wyszukać) z tych opinii jakie mój pogląd ukształtowały i jakie wydały mi się istotne.

A to że canon ma przewagę w pewnych dziedzinach - co nawet sami nikoniarze przyznają - to truizm - tylko co z tego wynika - że nikonem się nie da robić dobrych zdjęć ?
    Opinie bywają różne. Oczywiście, że Nikonem można robić dobre zdjęcia, podobnie jak sprzętem z każdego innego systemu. To również truizm i nic z tego nie wynika.

A co do utraty rynku przez nikona to zupełnie inna kwestia raczej mająca korzenie w historii, a nie w teraźniejszosći dlatego tych kwestii bym tu nie poruszał.
    Bo widzisz z tą Twoją opinią zupełnie się nie zgadzam, a w każdym razie nie rozumiem co masz na myśli pisząc o historii. Przecież to właśnie teraz trwa największy eksodus fotografów profesjonalnych z Nikona do Canona. Przyczyny tego zjawiska to dla mnie najciekawszy wątek tego tematu. Bo dotyczy to całości rynku fotograficznego nie tylko Nikona i Canona, ale też wszystkich innych systemów i ich miejsca na rynku w tym tytułowej Alfy.

BTW - wymieniony tekst w Foto-Video czytałem i nawet mnie staremu canoniarzowi (użytkuje system EOS-a niemal od początku jego istnienia ) wydał mi się mocno bias'ed .
    Ależ ja się nie upieram, że to święta prawda, dlatego właśnie odwołuję się do opinii i doświadczenia autora tekstu. Gdybyś znalazł czas czy mógłbym Cię prosić byś podał swoje obiekcje co do tego (tych) tekstów?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alexander Zobacz posta
    (...)Bo widzisz z tą Twoją opinią zupełnie się nie zgadzam, a w każdym razie nie rozumiem co masz na myśli pisząc o historii.
    To jest tylko opinia przeze mnie powtarzana z którą się całkowicie zgadzam.
    Generalnie Nikon z Canonem zamienili się miejscami na piedestale fotografii profesjonalnej (jak to brzmi ) pod koniec lat 80-tych. Jeszcze na początku tej dekady (80') nikon był zdecydowanym liderem, że nie wspomnę lat 70-tych i 60- tych gdzie Canon praktycznie nie istniał na tym rynku. Powodem tego było wprowadzenie napędu USM do optyki przez Canona. To spowodowało zdeklasowanie na wiele lat konkurencji. Nikon wprowadził to wiele lat później. Druga przyczyna to polityka canona wynikająca z przejścia na inny bagnet. Canon przez pewien czas niemal rozdawał największym agencjom fotograficznym swoje L-ki. Stosował najprzeróżniejsze rodzaje promocji i zachęt dla fotografów zawodowych tłumacząc się koniecznością zadośćuczynienia w związku ze zmianą bagnetu. Problem polega na tym, że nie dotyczyło to tylko tych którzy używali optyki w sytemie FD :mrgeen:. Dochodzi tu jeszcze jeden czynnik. Przepaść pomiędzy wielkością obu tych firm - biorąc zwłaszcza ten ostatni czynnik pod uwagę to nikon i tak poczyna sobie bardzo dobrze.

(...)Przecież to właśnie teraz trwa największy eksodus fotografów profesjonalnych z Nikona do Canona. Przyczyny tego zjawiska to dla mnie najciekawszy wątek tego tematu. Bo dotyczy to całości rynku fotograficznego nie tylko Nikona i Canona, ale też wszystkich innych systemów i ich miejsca na rynku w tym tytułowej Alfy.
    Nie wiem też skąd takie dane o odpływie fotografów profi z systemu N. Ja owszem też o tym słyszałem ale tylko na podstawie informacji nazwałbym to ogólnych. Wartałoby to jakoś udokumentować. Nie wiem czy ktoś robił jakieś badania na ten temat? Jest to oczywiście ciekawe zwłaszcza w kontekście pojawienia się na tym rynku Sony, którego roli ja akurat nie lekceważę (dlatego min. założyłem ten wątek).

Ależ ja się nie upieram, że to święta prawda, dlatego właśnie odwołuję się do opinii i doświadczenia autora tekstu. Gdybyś znalazł czas czy mógłbym Cię prosić byś podał swoje obiekcje co do tego (tych) tekstów?
    Czas na pewno bym znalazł ale obawiam się że tego by już moderatorzy nie zdzierżyli . To co powyżej to już się ledwo tematu trzyma .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Alexander
    Guest

Domyślnie

Nie wiem też skąd takie dane o odpływie fotografów profi z systemu N. Ja owszem też o tym słyszałem ale tylko na podstawie informacji nazwałbym to ogólnych. Wartałoby to jakoś udokumentować. Nie wiem czy ktoś robił jakieś badania na ten temat? Jest to oczywiście ciekawe zwłaszcza w kontekście pojawienia się na tym rynku Sony, którego roli ja akurat nie lekceważę (dlatego min. założyłem ten wątek).
    Tu mam problem bo nie mogę znaleźć gazety zawierającej te statystyki. Kłopot w tym, że mam tych gazet bardzo dużo i wyszukanie w nich niewielkiego artykułu byłoby zbyt czasochłonne bym chciał się tego podjąć.
    Statystyki te na które się już powoływałem dotyczyły ankiet prowadzonych w czasie dużych imprez masowych (konferencje poliyczne, mistrzostwa, olimpiady) wśród akredytowanych tam fotoreporterów. Wynikał z nich stały wzrost Canoniarzy, szczególnie intensywny w ostatnich "cyfrowych" latach.

Opis innego wytłumaczenia spotkałem na jednej z zachodnich stron poświęconych fotografii przyrodniczej (moja ulubiona działka). Niestety i w tym wypadku pamietam sens artykułu a nie link. Wynikało z niego, że w tej dziedzinie (fotografia przyrodnicza) bardzo wielu czołowych fotografów (autor wymieniał konkretne nazwiska) odeszło z N do C ze względu na opóźnienia we wdrażaniu przez N stabilizacji obrazu. Wygląda więc na to, że większa innowacyjność Canona + działania marketingowe, o których wspomniałeś, przynoszą wyniki.

Ja też nie lekceważę sony. W każdym razie chcę wierzyć, że ktoś może konkurować z Canonem. Źle by się stało gdyby jeden producent zagarnął cały rynek. Na ostatniej fotoprzyrodzie rozmawiałem z ich fachowcami. Wydają się wiązać z tym rynkiem duże nadzieje.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie dosc. Zamiast o SOny Alfa zaczeliscie sie jakimis EOTami, OTami i "kto zna wiecej artykulow" przerzucac - watek wg mnie nie nadaje sie do kontynuacji wiec zamykam (zeby uniknac eskalacji konfliktow i objawien kolejnych trolli) i... czas pokaze co nam konkurencja przyniesie

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011

Uprawnienia umieszczania postów