Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: dlaczego 580ex nie błyska 2 razy?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Nortberg
    Miasto
    Warszawa

Wink

Mialem ten sam problem, czy lampa błyska raz czy dwa razy więc:
    Zrobiłem test.
    Sprzęt 400D +430EX.
    Czas naświetlania 1/5s synchro na druga kurtynę - widać dwa błyski, pierwszy lichy i zawsze taki sam, moc błysku drugiego zależny od zastanego oświetlenia.
    Czasami słaby a czasami jak kiepskie oświetlenie to nawet słychać że lampa wypaliła z pełną mocą, co też widać na wskaźniku ładowania, bo lampa potrzebuje chwili czasu zanim będzie gotowa do następnego zdjęcia.

Podczas normalnego robienia zdjęć nigdy nie udało mi się zauważyć dwóch błysków, nawet jak patrzę prost w lampę.

To czy widać dwa czy jeden błysk zależy od szybkości procesora w aparacie. Jak podłączyłem swoją lampę do innego aparatu Canona (nie pamiętam już co to było) to były wyraźne dwa błyski, w tym czasie większość ludzi zdążała zamknąć oczy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nortberg Zobacz posta
    Podczas normalnego robienia zdjęć nigdy nie udało mi się zauważyć dwóch błysków, nawet jak patrzę prost w lampę.
    To patrz w wizjer nie w lampe. Wlasciwego blysku nie masz szans zauwazyc bo ci go podniesione lustro zasloni. Wiec jak cokolwiek ci blysnie w wizjerze (fakt ze najlepiej widac jak jest ciemno, w sloneczno-plenerowych warunkach czesto zdarzalo mi sie dopytywac czy na pewno lampa blyska :> ).

To czy widać dwa czy jeden błysk zależy od szybkości procesora w aparacie. Jak podłączyłem swoją lampę do innego aparatu Canona (nie pamiętam już co to było) to były wyraźne dwa błyski, w tym czasie większość ludzi zdążała zamknąć oczy.
    A wg mnie to byl przedblysk 'redukcji czerwonych oczu' albo wspomagania AF a nie pomiarowy. Widocznosc pary pomiar+blysk zalezy tylko i wylacznie od czasu naswietlania i synchronizacji blysku na kurtyne migawki a nie od procesora aparatu.

Uprawnienia umieszczania postów