Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: dlaczego 580ex nie błyska 2 razy?

Dopiero zaczyna Awatar Nortberg
    Miasto
    Warszawa

Wink

Mialem ten sam problem, czy lampa błyska raz czy dwa razy więc:
    Zrobiłem test.
    Sprzęt 400D +430EX.
    Czas naświetlania 1/5s synchro na druga kurtynę - widać dwa błyski, pierwszy lichy i zawsze taki sam, moc błysku drugiego zależny od zastanego oświetlenia.
    Czasami słaby a czasami jak kiepskie oświetlenie to nawet słychać że lampa wypaliła z pełną mocą, co też widać na wskaźniku ładowania, bo lampa potrzebuje chwili czasu zanim będzie gotowa do następnego zdjęcia.

Podczas normalnego robienia zdjęć nigdy nie udało mi się zauważyć dwóch błysków, nawet jak patrzę prost w lampę.

To czy widać dwa czy jeden błysk zależy od szybkości procesora w aparacie. Jak podłączyłem swoją lampę do innego aparatu Canona (nie pamiętam już co to było) to były wyraźne dwa błyski, w tym czasie większość ludzi zdążała zamknąć oczy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nortberg Zobacz posta
    Podczas normalnego robienia zdjęć nigdy nie udało mi się zauważyć dwóch błysków, nawet jak patrzę prost w lampę.
    To patrz w wizjer nie w lampe. Wlasciwego blysku nie masz szans zauwazyc bo ci go podniesione lustro zasloni. Wiec jak cokolwiek ci blysnie w wizjerze (fakt ze najlepiej widac jak jest ciemno, w sloneczno-plenerowych warunkach czesto zdarzalo mi sie dopytywac czy na pewno lampa blyska :> ).

To czy widać dwa czy jeden błysk zależy od szybkości procesora w aparacie. Jak podłączyłem swoją lampę do innego aparatu Canona (nie pamiętam już co to było) to były wyraźne dwa błyski, w tym czasie większość ludzi zdążała zamknąć oczy.
    A wg mnie to byl przedblysk 'redukcji czerwonych oczu' albo wspomagania AF a nie pomiarowy. Widocznosc pary pomiar+blysk zalezy tylko i wylacznie od czasu naswietlania i synchronizacji blysku na kurtyne migawki a nie od procesora aparatu.

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

różnica pomiędzy błyskami jest na tyle mała, że nie zauważalna, jest to około 1/1000 sekundy jeżeli się nie mylę.
    a tak jak przedmówcy mówią - jeżeli zobaczysz jakiś fragment błysku w wizjerze to MUSI to być ten pomiarowy. Normalnego nie zobaczysz bo wizjer jest zasłonięty.
    ja miałem podobny problem po zakupie lampy. ale dobre rady kolegów z CB i chwila przemyśleń i jest ok
    I am FX

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Czyli przeblysk nie dziala w trybie M ustawionym na aparcie?
    To co zrobic fotografujac na weselach w ciemnych pomieszczeniach gdzie jest ciemno i trzeba uzywac tylko trybu M, chyb ze mozn cos inaczej?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Czyli przeblysk nie dziala w trybie M ustawionym na aparcie?
    To co zrobic fotografujac na weselach w ciemnych pomieszczeniach gdzie jest ciemno i trzeba uzywac tylko trybu M, chyb ze mozn cos inaczej?
    błysk pomiarowy działa w trybie M na aparacie! nie działa w trybie M na lampie!
    I am FX

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    błysk pomiarowy działa w trybie M na aparacie! nie działa w trybie M na lampie!

Działa Dawa błyski widać dopiero przy 1/20.
    Czy przedblysk działa na wszystkich czasach?
    I działa tylko na druga kurtyne?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

aqua - przeczytaj cały wątek, przedbłysk działa na wszystkich czasach. jest on na tyle krótki i na tyle krótka jest przerwa pomiędzy nim a głównym błyskiem, że Tobie się wydaje, że nie błyska. w ciemnym pomieszczeniu na krótkim czasie zrób zdjęcie z błyskiem, jeżeli choć kawałek błysku zobaczysz w wizjerze oznacza to, że widziałeś błysk pomiarowy, gdyż głównego nie masz prawa zobaczyć z powodu zasłoniętego przez lustro wizjera! wszystko to było opisane w tym temacie. przeczytaj go od początku!

p.s. na drugą kurtynę go wyraźnie widać, bo różnica czasu pomiędzy pomiarowym a głównym jest po prostu na tyle duża, że zauważalna.
    I am FX

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Działa Dawa błyski widać dopiero przy 1/20.
    Czy przedblysk działa na wszystkich czasach?
    I działa tylko na druga kurtyne?
    a niby po co ma działac przy manualu na lampie skoro i tak wszystko ręcznie ustawione???

jak manual to nie automatyka... cos źle rozumuje?
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a niby po co ma działac przy manualu na lampie skoro i tak wszystko ręcznie ustawione???

jak manual to nie automatyka... cos źle rozumuje?
    żeby było jasne - wszystkie moje dywagacje na temat błysku pomiarowego tyczą się tylko i wyłącznie lampy w trybie auto! nie manual - tam nie ma pomiarowego
    I am FX

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

aqua czym ty sie martwisz? sam juz stwierdziles, ze masz dwa blyski. mozesz nawet sprawdzic, ze sa to z natury inne blyski:

1) ustaw lampe w tryb ettl

2) ustaw NA LAMPIE synchronizacje na druga kurtyne migawki (gdybys nie wiedzial co to znaczy, to znaczy to tyle ze lampa daje blysk wlasciwy przy koncu naswietlania matrycy...tuz przed zamknieciem migawki)

3) na aparacie najlepiej wybierz tryb Tv (ale przedblysk pomiarowy pojawia sie na kazdym trybie ustawionym na korpusie, o ile lampa jest w trybie ettl)

4) ustaw sobie czas 1/2 sek

5) zrob zdjecie z korekcja na lampie +2EV (wlasciwie to maksymalna + jaka jest dostepna w 580EX)

6) zrob zdjecie z korekcja na lampie -2EV (tez chodzi mi o maksymalna - jaka ma 580EX)

Powinienes zauwazyc, ze miedzy 5 i 6 nie ma roznicy w "mocy" pierwszego blysku (przedblysk pomiarowy), a za to jest roznica w drugim blysku (blysk naswietlajacy)... i nie dziwota bo jest miedzy nimi 4EV roznicy (albo wiecej).

Jesli masz ustawiona synchronizacje na 1 kurtyne migawki, to naprawde jestes "miszczem" jesli zobaczysz dwa blyski jeden po drugim (i to na dowolnym czasie ustawionym na korpusie, bo ten nie steruje "time lagiem" pomiedzy blyskiem wlasciwym i przedblyskiem pomiarowym!). Jesli patrzysz przez wizjer to rzeczywiscie powinienes zobaczyc przedblysk pomiarowy (no i z oczywistych wzgledow blysku wlasciwego nie zobaczysz, bo ci lustro zasloni).

Acha: w telewizorze masz wyswietlanie 24 obrazow na sekunde czyli na jeden obraz przypada czas 1/25 sek. Czy widzisz pojedyncze, rozseparowane w czasie klatki? No wlasnie wiec pewnie zeby zobaczyc rozseparowane w czasie blysk pomiarowy i blysk wlasciwy musisz ustawic czas otwarcia migawki dluzszy niz 1/25 sek (mowie o nastawie synchronizacji na druga kurtyne migawki).
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 09-01-2007 o 11:29
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów