Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: dlaczego 580ex nie błyska 2 razy?

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

No to musze przyznac ze masz dziwna sytuacje. Ja w wizjerze widze przedblysk nawet przy czasach 1/100, 1/125 przy synchronizacji z pierwsza kurtyna migawki. Wniosek: albo cos z lampa jest nie tak albo z aparatem ale... jesli masz mozliwosci podlaczenia lampy do innego body to zrob to. Pozdrawiam
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Coś już napisał Awatar nero30
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

chyba będzie najprościej jak kogoś z lublina znajdę z podobnym zestawem , ale dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam

canon A-1; FD 50 1,8; canon 5d mk2, minolta 505 si super; EF 24-105; EF 85 1,8; 70-200; 580ex

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przedbłysk ZAWSZE widać w wizjerze. Jeśli patrząc przez wizjer go nie widać, to znaczy, że lampa nie mierzy.

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nero30 Zobacz posta
    no i ustawiłem "shutter curtain sync." na 2nd i zrobiłem zdjęcie w trybie Tv ustawiając długi czas i błysk był tylko podczas wciśnięcia spustu migawki, lampa w trybie ETTL, co wy na to?
    Ja ustawiając synchronizację z zamknięciem migawki w aparacie też widze tylko jeden błysk. Dopiero po włączeniu tej funkcji na lampie są dwa błyski.

Jeżeli chodzi o synch. z otwarciem migawki to też nie widze 2 błysków. Czy coś jest nie tak z moim wzrokiem (zdjęcie robione nie patrząc w wizjer) ?? Lampa 430EX
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nero30 Zobacz posta
    nie no wciskam na lampie "mode" pojawia się literka M, wciskam po raz 2 to pojawia się multi , wciskam poraz 3 i pojawia się w górze ettl i na tym trybie robię, sory za łopatologię wypowiedzi ale straszny amator ze mnie
    Przelacz jeszcze przyciskiem z blyskawica,literka H i strzaleczkami (ten po prawej MODE) tak by na wyswietlaczu lampy pojawily sie trzy trojkaciki razem i dopiero powtorz eksperyment z Tv, czasem ok 0"5 i synchronizacja na druga kurtyne.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Vitez dobrze prawi.

Przestawienie na druga kurtyne w puszce przy lampie 580ex nie dziala Musisz ustawic ruga kurtyne na lampie, gdyz ona wymusza swoje ustawienia ponad tym co jest ustawione w body.
    ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Przestawienie na druga kurtyne w puszce przy lampie 580ex nie dziala

Zebys ty widzial ile ja sie na pewnym weselu naklalem bo mi nie dzialalo a chcialem taneczne poruszenie przyblysnac na drugiej kurtynie. Dopiero pare dni pozniej w domu odkrylem dlaczego

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zebys ty widzial ile ja sie na pewnym weselu naklalem bo mi nie dzialalo a chcialem taneczne poruszenie przyblysnac na drugiej kurtynie. Dopiero pare dni pozniej w domu odkrylem dlaczego
    Nigdy nie wpadlem na pomysl, zeby ustawiac lampe aparatem !
    Moze dlatego szokujace doznania sa mi obce.
    Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

Słuchajcie czyli jak widze dwa błyski przy synchronizacji z zamknięciem migawki przy długim czasie a przy krótkim (1/60) juz nie to znaczy ze moje oko tego nie wychwytuje ???
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez logger Zobacz posta
    Słuchajcie czyli jak widze dwa błyski przy synchronizacji z zamknięciem migawki przy długim czasie a przy krótkim (1/60) juz nie to znaczy ze moje oko tego nie wychwytuje ???
    Kortko - tak.
    Sprobuj wychwycic blysk w wizjerze przy takim czasie. Jesli zobaczysz to znaczy ze przedblysk jest. Bo dlaczego mialby nagle zniknac tylko z powodu skrocenia czasu naswietlania .

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów