Heh, no właśnie pisałem, że niby jesteśmy z tej samej "wioski", ale nigdy i nigdzie go nie widziałem na jakiejkolwiek imprezie, ślubie, etc. Tych plenerków też nie kojarzę. Koleś nie jest po prostu z Łukowa...
Poza tym- nie prowadzę działalności (jeszcze), chociaż zdarza mi się zrobić jakiś ślub czy plener.
Tertio - akurat "Matrix" mi się podoba - to czy jest to kicz - kwestia dyskusyjna, ale jeśli młodzi np. mają jakieś takie zapędy matriksowo-cyber-futurystyczne - to fajne. Oczywiście jako taki smaczek (można wyobrazić sobie plener w tym stylu?). Wrzuciłem, bo ktoś coś pisał, ale zdjęcie nie odzwierciedlało do końca stricte "Matrixa".
Po czwarte - o ile sobie przypominam, to w wątku były już przykłady zdjęć osób z tych samych miejscowości, rejonów. I pisano o nich bez owijania w bawełnę. Zdjęcia obronią się same.
Nie widzę sensu toczenia wojen z fotografami z mojego lokalnego rynku - 85% z nich nie ma pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak internet czy forum (a stare betony działają już ok. 15 lat) i wychodzą z założenia, że to rzemiosło...
Nie zgodzę się, a pewnie i wielu forumowiczów także. Jeśli tak uważasz, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś na własne wesele wybrał np. Pana Kaszyckiego.Zamieszczone przez Malin
To połowa prawdy - wyobraź sobie, że są fotografowie, którzy do swoich zdjęć podchodzą bardziej krytycznie i nawet, jeśli młodym zdjęcia się podobają, to oni mogą mieć do nich zastrzeżenia. Kicz powstaje m.in. przede wszystkim wtedy, kiedy fotograf sobie odpuszcza - młodym się podoba? Aha, to zdjęcia są ok. i nie ma się czym przejmować. W wielu przypadkach jednak nie znaczy to, że nie są one kiczowate. Może i młodzi mają taki gust, a nie inny, ale ja zawsze twierdzę, że o gustach się dyskutuje. Tendencja jest taka, że im mniejsza miejscowość, tym ten gust jest gorszy lub nawet co bardziej prawdopodobne - niewyrobiony, nijaki (skoro np. nie wiedzą gdzie wybrać plener...). Pocieszający jest jednak fakt, że ma rację Kalina, która mówiła (na blogu w wywiadzie), że świadomość młodych wzrasta pod tym względem. I ma rację, skoro wiem, że niektórzy młodzi z mojej miejscowości zastanawiają się nad wybraniem na fotografa Kaliny lub jej siostry Julii (nawet mimo ceny).Zamieszczone przez ArturBonoVox