Dokładnie, mnie zdziwiło przede wszystkim to, że obok niezłych zdjęć znajdują się takie 'potworki'![]()
Dokładnie, mnie zdziwiło przede wszystkim to, że obok niezłych zdjęć znajdują się takie 'potworki'![]()
Prezentowane tu "prace" nie zostały przez nikogo ukradzione tylko zaczerpnięte z ogólnodostępnych stron internetowych. Każdemu przysługuje prawo do swojej oceny, ba, nawet do kpiny, jeżeli uważa że poziom zdjęć jest żenujący. Można mieć oczywiście swoje zastrzeżenia do czepiających się prostych, niczym szczególnym nie wyróżniających się pamiątkowych zdjęć ale poziom wielu prezentowanych tu stron "fotografów" jest rzeczywiście żałosny i nic dziwnego że u wielu forumowiczów powoduje on "krzesłosapad".
Argument o tym ze aby krytykować efekty pracy innych trzeba najpierw samemu spróbować sfocić ślub jest tak samo trafiony jak twierdzenie że aby obiektywnie wypowiedzieć się na temat filmu należy uprzednio ukończyć łódzką filmówkę.
Każdy ma swoją wrażliwość estetyczną i ma prawo dzielić się nią z innymi, podając przykłady, nawet publicznie.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
zgadzam sie. Nie trzeba byc wybitnym kucharzem by miec prawo do oceny czy schabowy zostal dostatecznie wybity. Tak jak kotlet nie jest dla kucharza a dla gosci tak zdjecie slubne nie jest dla fotografa tylko dla odbiorcy ktory ma prawo do osądu.
Tylko dziwnym trafem jest to forum fotograficzne i wypowiadają się fotografowe a nie ludzie dla których sa robione fotografie ślubne... Przeczysz sam sobie w swojej wypowiedzi.
Moim zdaniem wątek mógłby być prowadzony na dwa sposoby, albo żartobliwy z fotkami ewidentnie śmiesznymi czy kiczowatymi, albo jako ocena fot ślubnych różnych fotografów na jakichś konkretnych podstawach i argumentach.
Oczywiście zgadzam się, że nie trzeba być kucharzem by smakować potrawy, ale to nie jest forum kuchenne i moim zdaniem w dobrym tonie jest (jeśli dyskusja jest w konwencji powaznej a nie żartobliwej) argumentować swoje zdanie na temat prezentowanych fot.
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Dobrze ze ludzie wysmiewaja i kpia sobie z innych fotografow poniewaz taki fotograf ogladajac zdjecia i czytajac pod nimi komentarze bedzie wiedzial jakich zdjec NIE robic, jak ich NIE przerabiac itd. Pozyteczne dla fotografow, ktorzy zaczynaja fotografie slublna lub dopiero zaczną) Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
5dm2
Jakiś czas temu była mowa o kontrowersyjnych sesjach ślubnych, (błoto itp.) w takim razie bardzo proszę: http://www.foto.anro.pl/slubne/galeria.php?nr=38 zaznaczam, że nie wklejam jako kicz ale jako ciekawostkę;-)
Po pierwsze to to forum fotograficznym nigdy nie bylo. TO forum uzytkownikow aparatow marki canon(ten tytul nie jest przypadkowy). A to ze znajdzie sie jeden czy drugi fotograf - to juz ich pech
Ja wlasnie jestem typowym uzytkownikiem aparatu marki canon. Jaki tam ze mnie fotograf? Ot czasem cos sie pstryknie u cioci na imieninach albo muche w lesie.
Nie wiem co ty tam zrozumiales z mojej wypowiedzi ale moze przeczytaj ja raz jeszcze. Powiem wecej: to ze mam aparat canona nie czyni ze mnie od razu wielkiego fotografa (troche pokory). A idac dalej tym tropem na tym forum nie wypowiadaja sie tylko fotografowie ale rowniez ludzie dla ktorych takie zdjecia sie wykonuje. I tu znow pojawia sie moja skromna osoba - bralem slub
A juz tak na powaznie: jesli ktos wystawia sawoja galerie ze zdjeciami to chyba nie rezerwuje sobie tym samym tylko pozytywnych komentarzy. Jesli upublicznia swoje prace to musi krytyke przyjac na klate.
Ostatnio edytowane przez tpop ; 12-09-2008 o 15:53
Trochę niedokładne porównanie. Co innego sprawa czy komuś się podobają zdjęcia a co innego jak zdjęcie zostało zrobione.
Część osób w tym wątku wypowiada się o walorach artystycznych zdjęć a część o poziomie technicznym.
Tak więc kontynuując Twoje porównanie do oceny produkcji filmowych:
a) Oceniać walory artystyczne i przekaz powinny osoby które oglądają inne filmy i mają do czego porównać
b) Oceniać styl kadrowania i prowadzenia kamery czy też efekty specjalne powinny osoby które mają jakieś doświadczenie w tym temacie i same kiedyś trzymały w ręce kamerę a potem siedziały nad montażem.
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
c) Oceniać zdjęcia ślubne powinny osoby, które przynajmniej raz w życiu brały ślub![]()
ale dlaczego? Czy jako totalny filmowy analfabeta nie mam prawa powiedziec ze nie podoba mi sie ujecie z boku czy ze skosa? Ja np jak ogladam skoki narciarskie to strasznie mnie denerwuje jak realizator przekazuje obraz z kamery na wprost zeskoku. Nie mam pojecia o realizacji transmisji skokow ale najzwyczajniej w swiecie nie podoba mi sie takie pokazanie zawodow bo gowno widac.