http://pl.wikipedia.org/wiki/Partacz
"...pracę wykonuje niefachowo, wbrew regułom sztuki, niewłaściwie i niestarannie..."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partacz
"...pracę wykonuje niefachowo, wbrew regułom sztuki, niewłaściwie i niestarannie..."
Witajcie!
Przeczytałem w ostatnich postach wiele mądrych rzeczy. To, że fotografia a ślubna już w szczególności nie jest rzeczą łatwą, to przekonałem się na własnej skórze. Byłem bowiem fotografem na dwóch ślubach osób mi znajomych. I to, że chciałoby się mieć lepszy sprzęt (zauważam brak jasnych obiektywów do ślubnych fotek) to jedno, ale najważniejsze są umiejętności, bo ślub to dla fotografującego zawsze stres, ograniczony czas i ogromny ciężar świadomości, że powtórki nie będzie. Sama wiedza teoretyczna niestety nie wystarcza. Ćwiczenie dopiero czyni mistrza. A ćwiczyć (niestety!) trzeba na ślubach. I proszę mi nie mówić, że poćwiczyć można na innych ślubach. No chyba, że uzyskaliśmy zgodę. Wtedy jak najbardziej. Ale do tematu. A jeżeli dodać do braków praktycznych brak wizji i smaku to nawet świetny teoretyk polegnie.
Udowadniać chyba tego nie trzeba.
A to jakim sprzętem będą zdjęcia robione ma oczywiście znaczenie, ale dobry fotograf z praktyką (a może PRAKTICĄ) położyłby mnie na łopatki w pierwszym starciu.
Tak więc pochwalmy się naszymi pracami a potem wytykajmi błędy drugim. Jeżeli za przyganą leży dobry warsztat to jest to usprawiedliwione (pomijam bowiem aspekt moralny - czy wpada, czy jest to w dobrym tonie itp., bo jest to kwestią osobistą każdego z nas). Może nam się coś też oczywiście po prostu, zwyczajnie nie podobać i też mamy prawo do krytyki i wyrażania swojego zdania, ale wtedy krytyka powinna byc konstruktywna, a argumenty jak najbardziej mogą mieć siłę walca ,ale wyszydzać i ośmieszać publicznie wtedy, kiedy samemu nie zrobiło się ani jedego ślubu to po prostu jest, delikatnie mówiąc, bardzo płytkie.
I uprzedzając - nie mam galerii w internecie z fotkami ze ślubów, bo uważam, że dużo mi jeszcze brakuje.
A moje inne fotki znajdziecie tutaj: http://plfoto.com/145270/autor.html
To oczywiście bez żadnego przytyku do nikogo. Takie jest po prostu moje zdanie.
wow
jest tam parę perełek, np:
no chyba że to jakiś nowy super styl![]()
Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 12-09-2008 o 17:38
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
proszę towarzystwa!
rzucacie "ofiary" na rzeź, obgryzacie do białej kości (ja również), a następnie kąsacie się wzajemnie z braku celu do ataku. Luzu poproszę!
tekst może niewyszukany, ale właśnie oglądnąłem z synem "Króla Lwa" i tak mi jakoś przyszło...przepraszam jeżeli kogoś dotknąłem.
recydywiści najlepszymi krytykami![]()
I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!
Pamietacie Kube Wojewodzkiego w programie "Idol" Gosc nie potrafi spiewac, ale krytykiem jest bardzo dobrym. Nie mam racji?
5dm2
Można powiedzieć, że poziom krytyki powiatowego (przepraszam - Wojewódzkiego) był podobny do krytyk w tym wątku... Mało konkretów, za to bardzo głośno i efekciarsko. Szkoda że przez ludzików jest to postrzegane jako 'dobra krytyka'. Już wolałem przywołanego tutaj Pana Kałużyńskiego, który coś o tych filmach jednak wiedział, i krytykę swoją opierał na wiedzy a nie na efekciarstwie.
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Zdecydowanie nie. Do tego wystarczy znajomość innych utworów/dzieł z którymi można porównać to co chcemy ocenić i ewentualnie trochę teorii.
Tak jak napisałem wcześniej czepianie się zdjęć poprawnych za to że nie sa wybitne to przesada, ale większość prezentowanych w tym wątku pstryków czy nieudolnych szopowanek nie zasługuje na nic więcej niż kpinę.
I żeby było jasne: nie umiem robić zdjęć ślubnych, zupełnie nie czuję takiej tematyki, dlatego nawet nie próbuję.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Najlepiej to wystawcie "kiczowate" zdjecia i sie nimi zachwycajcie ! ;]
5dm2