Pokaż wyniki od 1 do 10 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Mieszany widok

Domyślnie

ja używałem cały 2010 rok tego szkła jako moje ulubione szkło do szerokich kadrów na 5Dmk2 i dla mnie rewelacja zwłaszcza, że większość zdjęć robiłem nim na minimum f/4 w górę. teraz chcę potestować to do video i fot na 7D więc napiszę więcej jak potestuję

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saer Zobacz posta
    ja używałem cały 2010 rok tego szkła jako moje ulubione szkło do szerokich kadrów na 5Dmk2 i dla mnie rewelacja zwłaszcza, że większość zdjęć robiłem nim na minimum f/4 w górę. teraz chcę potestować to do video i fot na 7D więc napiszę więcej jak potestuję
    Miałem to szkiełko do 40D, byłem zadowolony, po przesiadce na 5D zaczęło się psuć, oddałem na gwarancji, wymienili mi na nówkę i upłynniłem. Teraz chcę do niego wrócić, bardzo fajny obrazek w małym szkle. Trochę mi tęskno za małymi szkłami się zrobiło, po tych wszystkich eLkach

28 to jedna z fajniejszych ogniskowych na pełną klatę, jakoś wolę 28 niż 24, chociaż w optyce wszędzie króluje 24
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Trochę mi tęskno za małymi szkłami się zrobiło, po tych wszystkich eLkach
    ja już 3 razy pozbywałem sie ogniskowej 28mm, ale to jest uzależnienie... nie wiem jak dla innych ale dla mnie to szkło jest jak dziwka w łóżku, nigdy nie sp****eli tego co robi najlepiej

takisefotograf
    Guest

Domyślnie

Też "dojrzewam" do kupna tego szkła ,tylko czy można go dobrze wykorzystać także w foceniu krajobrazu ?
    Bo wg powszechnych opinii boki dość długo są miękkawe a i przy ostrzeniu na dalsze odległości ostrość nie zachwyca ??:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takisefotograf Zobacz posta
    Też "dojrzewam" do kupna tego szkła ,tylko czy można go dobrze wykorzystać także w foceniu krajobrazu ?
    Bo wg powszechnych opinii boki dość długo są miękkawe a i przy ostrzeniu na dalsze odległości ostrość nie zachwyca ??:
    nie próbowałem się w fotografii krajobrazowej ale przestrzeń i jej geometria ma dla mnie największe znaczenie przy zdjęciach, w których nie jest ona punktem odniesienia w odbiorze tylko dopełnieniem całości - i w takich warunkach właśnie 28mm jest wg mnie idealne

Uprawnienia umieszczania postów