Strona 27 z 54 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luckylucas Zobacz posta
    Ten obiektyw jest bardzo powtarzalny optycznie i jest bardzo ostry od pełnej dziury, nawet lepszy niz 35L na 1.4. Miałem dwa egzemplarze, więc bez obaw
    Znam jeszcze kilku ludzi którzy mają podobne zdanie o tym szkiełku co Ty i ja dlatego wydaje mi się że jest to na prawdę rozsądna propozycja za niezbyt dużą kasę.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luckylucas Zobacz posta
    Ten obiektyw jest bardzo powtarzalny optycznie i jest bardzo ostry od pełnej dziury, nawet lepszy niz 35L na 1.4. Miałem dwa egzemplarze, więc bez obaw
    To bardzo cienkie szkło !
    http://www.the-digital-picture.com/R...0&LensComp=122

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    ale jakie? Lka?

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    ale jakie? Lka?
    Dobre, dobre

Domyślnie

Dobre, dobre
    Tak całkiem serio to ten link który podesłałeś wcale nie wskazuje że 35/2 to "bardzo cienkie szkło". To że ekstremalne rogi są kiepskie to żadna tajemnica.
    Tutaj test na 5D http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/147/cat/10 zakładka full frame
    Jeśli kogoś nie stać na 35/1.4 to uważam że warto nabyć to szkło.
    Porównywałem z 28/1.8 i wybrałem 35/2.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Czy jeśli (w przyszłości... ) zmienię tamrona 28-75 na 28/1.8 zyskam coś więcej niż 1ev i usm? jak się ma jakość 28/1.8 do tamrona?
    Zdecydowanie tak. Jak ktoś tu już przedtem słusznie zauważył, to szkło kupuje się właśnie dla małych przesłon rzędu 2.0 czy 2.2 (najchętniej przeze mnie z tych skrajnych stosowana, bo 1.8 raczej nie jest zbyt ostre) Mam Tamrona (co prawda 17-50, a nie 28-75) i na 2.8 nie jest ani trochę tak dobry jak 28 1.8, który naprawdę góruje kontrastem, kolorami, a nawet ostrością (w końcu jest już sporo przyknięty). Gwoli ścisłości, pomiędzy 1.8 a 2.8 różnica to nie 1 EV (bo taka jest między 2.0 a 2.8), ale to szczegół. Jeżeli chodzi o USM, to naprawdę tutaj jest przepaść pomiędzy obiektywami - 28 nawet w ciemnym pomieszczeniu robiąc zdjęcia dziecku mam prawie pewne, że trafię, natomiast od Tamrona mogę liczyć na dźwiękowy popis

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    jak 28/1.8 zachowuje się na przysłonach typu 4.5, 5.6 czy nawet 8.0?
    W najbliższym czasie planuje wyposażyć się w 85/1.8 do portretów i innych zbliżeń. Po zabawie ze stałkami poczułem, że mają w sobie to coś (Wow! factor? ) i intensywanie myśle nad wymianą mojego tamiego na coś "stałego". Zdaję sobie sprawę z tego, że stracę zoom, jednak jak będzie wyglądała sama jakość obrazu? Czy 28/1.8 sprawdzi się jako "główny" (razem z 85/1.8 ) obiektyw? Zdjęcia w pomieszczeniach (imprezy rodzine) oraz wyjścia na świeże powietrze (F>3.5).
    Zależy co fotografujesz, jeżeli w większości portrety to pewnie będziesz zadowolony, natomiast w podróż zdecydowanie bardziej wolę Tamrona z zoomem i naprawdę jak dla mnie świetną jakością obrazu. Poza tym na zewnątrz niestety 28 1.8 czasem nawet dość mocno abberuje.

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

No proszę Cię...
    gość pisze ,,Ten obiektyw jest bardzo powtarzalny optycznie i jest bardzo ostry od pełnej dziury, nawet lepszy niz 35L na 1.4. Miałem dwa egzemplarze, więc bez obaw,,

Ja oddałem ten obiektyw w tydzień po tym jak go kupiłem (tzn. w następną niedziele) i tylko się modliłem żeby gość go wziął z powrotem.
    http://www.photozone.de/canon-eos/15...review?start=1
    Tu też widzę nie błyszczy...

Domyślnie

Ja oddałem ten obiektyw w tydzień po tym jak go kupiłem (tzn. w następną niedziele) i tylko się modliłem żeby gość go wziął z powrotem.
    Używałeś go na FF? Bo ten obiektyw na cropie zachowuje się zupełnie inaczej...

Dopiero zaczyna Awatar luckylucas
    Miasto
    Kościan

Domyślnie

No proszę Cię...
    gość pisze ,,Ten obiektyw jest bardzo powtarzalny optycznie i jest bardzo ostry od pełnej dziury, nawet lepszy niz 35L na 1.4. Miałem dwa egzemplarze, więc bez obaw,,

a tu z kolei błyszczy w większości opinii http://www.fredmiranda.com/reviews/s...7&cat=2&page=2
    Zrobiłem tym obiektywem ponad 7k zdjęć z czego 98% na f2. Gdybym nie potrzebował światła 1.4 szkoda by mi było kasy na 35L. ale to tylko moje subiektywne odczucie
    FF
    www.jaworski-foto.pl - fotografia ślubna

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

28 jest fajna, na pelnej klatce zwlaszcza chociaz juz bardziej widac dystorsje w porownaniu do 35tki ktora jeszcze jak sie nie robi z bardzo bliska nie jest taka "szerokokatniasta" Na 1.8 byla ostra bez zadnych problem, nawet aberacja byla ok. W porownaniu z 35tka to swiatlo jest po prostu gorsze, bokeh jest gorszy (ale to zawsze dyskusyjna sprawa) no i na 1.4 jest 35tka jest okropnie ostra z minimalna aberacja- za to sie palci w Lce
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 27 z 54 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów