Paczkę sampli, które robiłem ma kisman, więc jak ktoś chce - do niego, bo pliki zeszły z serwera. Zamierzałem wrzucić trochę z maksymalną ostrością i FF w kilku przesłonach, ale coś serwer odmawia posłuszeństwa (oj, chyba się pogniewam z Netią, bo to nie pierwszy raz). Tak czy inaczej będą.
Też odnoszę czasem takie wrażenie porównując swoje sample.Zamieszczone przez pjakusz
Tak czy inaczej - jestem zadowolony w 75%. Na 1.8 jest miękko, ale akceptowalną ostrość można uzyskać softowo. Dodając do tego wyciąganie z RAW powinno być lepiej.
Do krajobrazów raczej się nie nadaje - za bardzo wyolbrzymia perspektywę i oddala płaszczyzny. Do zdjęć nocnych - średnio - zależy od punktu ostrości.
Najlepiej się sprawdza we wnętrzach i portretach kilku ludków. Trzeba tylko uważać na GO, bo jak ktoś się wychyli, to go rozmyje.
A cudowne obrazki produkuje przy ostrzeniu do ok. 0,5 m. Bokeh jest po prostu fantastyczny. Biorąc pod uwagę target - powinien świetnie się sprawdzać przy weselnych zdjęciach "smaczków" ze światełkami i zarysami ludków w tle.