Strona 12 z 54 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Wczoraj testowałem to szkiełko dla klienta i dzięki jego uprzejmości pobawiłem się nim trochę w domu....oto efekty i kilka spostrzeżeń

Wszystkie fotki zrobione 40D+28/1.8 przy 1.8

Więc jeśli chodzi o budowę mechaniczną to jest to bliźniacza konstrukcja 85/1.8 czyli obiektyw na lata...
    Ring usm chodzi znacznie pewniej aniżeli micro usm w 50/1.4 przekłada się to na to iż wczoraj z wykonanych 40 ujęć wszystkie były w punkt. Dodatkowo szkiełko bardzo szybko ustawia ostrość, szybciej aniżeli 50/1.4.
    Ostrość przy max open jest bardzo porównywalna z 85/1.8 tak samo kontrast czy oddania kolorków, ale 50/1.4 tez daje dobry kontrast i kolorki jedyna przewaga 28 to lepsze zachowanie przy pełnym otworze
    Pod słońce nie miałem okazji go przetestować ale sądzę że będzie podobnie jak w 50/1.4 zresztą gary wspominał mi o spadku kontrastu.

Jak dla mnie szkiełko przestawia świetny rezultat cena/jakość.

na koniec 2 cropy nie dotykane softem 40D@28@1.8

Ostatnio edytowane przez towersivy ; 06-01-2008 o 16:48

Zablokowany

Domyślnie

Jak dla mnie to efekty są bardziej niż zadowalające. Mam ciągle rebus, bo plastyka, ostrość 50 1,4 pasują mi bardzo, ale już AF i ciasnota na cropie dużo mniej. Mam możliwość wymiany niemal sztuka za sztukę swojej 50 tki na nówkę 28mm i szukam kogoś kto rozwieje moje wątpliwości. 28 mm częściej zapewne wykorzystam w reporterce, bo to użyteczna ogniskowa - dość szeroko. 50 nie daje już takich możliwości. Mając 17-40 (ciemne szkło) wydaje mi się, że posiadanie czegoś na 28 o jasnościowych możliwościach wydaje się sensowne. Z drugiej strony nie chciałbym pozbawiać się szkła gwarantującego wysoką jakość (ostrość/kolory/plastyka) vide 50 1,4.
    Towers co sądzisz? Poradź

Domyślnie

po woli zaczynam obierać azymut na ten obiektyw
    mysle ze do malego domowego studia bylby w sam raz na cropie, a i FF tez obsluży
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Zablokowany

Domyślnie

No właśnie na FF jak słyszę mydli po rogach, ale mój zakup 5d to śpiew raczej bardzo dalekiej przyszłości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Towers, ale lampa poszła w ruch na teście...To zakłóca jego miarodajność.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 06-01-2008 o 17:09 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    No właśnie na FF jak słyszę mydli po rogach, ale mój zakup 5d to śpiew raczej bardzo dalekiej przyszłości.
    u mnie apetyt na 5d zawsze jest nawet mimo braku funduszy, a z tego wynika to, że kiedyś będę go miał, tak samo było z 20d hehehe i paroma innymi miłościami
    Nawet mimo teo mydlenia w rogach na ff zawsze lepiej miec swiadomość, że można go podpiąć.

Na twoim miejscu uzbieralbym na niego świeżą kasę bo troche szkoda tej 50tki, tym bardziej ze masz 17-40 (heheh łatwo powiedzieć )
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Zablokowany

Domyślnie

30d = 2.000, 5d = 6.000. Dla mnie 4 te tysiące różnicy są dziś nieosiągalne. Zwłaszcza, że cropa sobie zostawię, bo potrzebuję do pracy zooma scropowanego, a 70-200/4 konwerterem na 5d nie potraktuję, bo będzie ciemnica. 2,8 też raczej nie kupię...Słowem, muszę myśleć kategoriami 1,6.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

spoko. fajne sample towers. ze tak powiem odpowiedzialy mi na moje pytania i jest to nastepny obiektyw w kolejce.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Możesz mi wyjaśnić jakie znaczenie ma lampa?? co obiektyw stał się bardziej ostry ?? użyłem lamy aby zrobić foty na bezszumnym iso i to tyle.......

Ano i myślę że należy mieć oba, skoro 50/1.4 sie przydaje to jaki jest sens jej sprzedawania?? myślę że lepiej poczekać do zbierać i dokupić a nie wymieniać

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 06-01-2008 o 20:34

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta

Możesz mi wyjaśnić jakie znaczenie ma lampa?? co obiektyw stał się bardziej ostry ?? użyłem lamy aby zrobić foty na bezszumnym iso i to tyle.......

Ano i myślę że należy mieć oba, skoro 50/1.4 sie przydaje to jaki jest sens jej sprzedawania?? myślę że lepiej poczekać do zbierać i dokupić a nie wymieniać

Pzdr.
    A mały Towersik - wykapany tata, jakby skóra zdjęta.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Też szukam czegoś w przystępnej cenie na szerokim i nęci mnie to szkiełko.
    Sample jakoś mnie nie przekonały... Moim zdaniem słabo rysuje jak na stałkę.
    Towersivy: Czy waliłeś lampą z jakimś rozpraszaczem czy odbijałeś? Szkoda
    że tak mało doświetlone jest tło...

Strona 12 z 54 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów