wielkie dzieki,na pewno bedzie to super zamiennik mojego 50 1.8,przy ktorym czasami wylazilem na sciane,nie wspominajac o AFie ala bosch
pozdrowienia
wielkie dzieki,na pewno bedzie to super zamiennik mojego 50 1.8,przy ktorym czasami wylazilem na sciane,nie wspominajac o AFie ala bosch
pozdrowienia
CANON
wczoraj jeszcze pstrykalem w ciasnym pokoju na 50 1.8 ,ktorego dlugo na puszce nie mialem i stwierdzilem,ze jednak to za wasko,a do portretu biore 24-105 L,moj przy 105mm robi super fotki wbrew temu ,co o nim czytalem....a wiec nastepny zakup to 28 1.8
pozdrowienia
CANON
to szklo 28 1.8 musi byc super, osobiscie go nie potrzebuje, ale na cropa jest przejedyny jakos ''standardowa 50tka''![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Witam, to jak to jest w koncu z tym szklem? Uzytkownicy na forum go chwala a reszta swiata niebardzo. U mirandy lapie 8.2 na 10 czyli zadna rewelacja. Photozone tez nie pada na glebe. Rogi sa raczej cieniutkie a aberacja na 8.0 jest znaczna. To jak to z nim jest?
Ano wlasnie tak z nim jest jak z kazdym innym szklem. Najwiecej o nim wiedza ci, ktorzy go nigdy przy aparacie nie mieli. Testerzy widza numerki a uzytkownicy widza efekty. Kto szuka aberracji ten znajdzie. Kto szuka nieostrosci tez znajdzie. Mnie pasuje bo:
- na cropie byl to moj "prawdziwy" standard
- na 5D jest fajne szklo reporterskie
- jest male i lekki
- nic sie mu nie wysuwa i nie rusza
- jest lepiej zbudowane niz wszystkie standardy Canona (oprocz 50/1.2L rzecz jasna)
- jest ostre w centrum kadru od 1.8, bardzo ostre od ~2.2
- szybko i cicho ostrzy
A nie pasowac mi moze co najwyzej dlatego, ze rogi i brzegi kadru robia sie ostre dopiero okolo f8.
Aberracji nie szukalem jakos specjalnie ale nie rzucila mi sie w oczy. Jak chcecie to Wam pstrykne jakies testowe fotki.
Nie testoweZamieszczone przez djtermoz
Pokaż zwykłe zdjęcia.
Co mnie obchodzą testowe, skoro nie będę robił takich zdjęć?![]()
Ślubna
No i niestety N.
Tak, tak, poproszę o "zwykłe" zdjęcia, tym bardziej, że spodziewam się takiej przesyłki w przyszłym tygodniu :-)
pozdrawiam