Miałem 2 sztuki tego szkła, z bliska trafiał idealnie, obrazek piekny jednakże z daleka potrafił bardzo często nie trafić. Zdjęcia w ruchu też dla niego wyzwanie. Szkoda, bo fajne, jasne i w miare tanie szkiełko. 3 sztuki nie zaryzykuje :P
Miałem 2 sztuki tego szkła, z bliska trafiał idealnie, obrazek piekny jednakże z daleka potrafił bardzo często nie trafić. Zdjęcia w ruchu też dla niego wyzwanie. Szkoda, bo fajne, jasne i w miare tanie szkiełko. 3 sztuki nie zaryzykuje :P
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Ja mam drugi egzemplarz i jest ok na 5D (poprzedni też był ok, bezmyślnie sprzedałem) - moje ulubione szkło, 35L to jednak ciężki kloc ;-) 28/1.8 to słoik reporterski i zdecydowanie lepiej się sprawuje na bliskich dystansach, ale przy więszych odległościach u mnie na pewno nie gorzej z celnością niż np 35L. Inna sprawa, że 28-ka ma słabszy kontrast i taki rozkład ostrości w kadrze, że lepiej ją przymykać conajmniej do 2.8 przy większych dystansach - bo przy ogromnej scenie jaką złapiemy i tak, na 1.8-2, ostro będzie tylko w środku, jakieś 25% całego kadru. Ale do tych 3-4 metrów, co i tak jest już przynajmniej dla mnie dość daleko przy tej ogniskowej (na ff), spokojnie można używać na 1.8-2.2.
Ostatnio edytowane przez PioterD ; 20-07-2013 o 19:12
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm