Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
Już nie posiadam tego szkła, ale mogę powiedzieć, że to słoik wobec którego ma się ambiwalentne odczucia. Z jednej strony się go kocha, bo może generować wspaniałe fotografie, ale z drugiej strony nienawidzi się go za jego wady. Miałem wiele szkieł, których wyzbyłem się, ale zaczynam żałować, że właśnie tego. Popieram przedmówcę - 35 niby blisko 28, ale jednak bardzo daleko ( P.S. - z Piątki do Moka polecam szlak przez Szpiglasową, moim zdaniem ciekawsze widoki i więcej adrenalinki dzięki łańcuchom).
Pozdrawiam
Odnośnie do tych ambiwalentnych odczuć - to prawda. To szkło lubi pracować raczej na niewielkich dystansach przy takich fotografiach gdzie rogi nie mają wiekszego znaczenia - "szerokie" centrum kadru jest bardzo ostre od f/2.8. Ale po domknięciu do f/8 - f/11 ładne są i narożniki - można oczywiście lepiej, ale nie w tym szkle.
Co do trasy do Morskiego Oka - na pewno przez Szpiglasową byłoby ciekawiej (i taki był plan), ale 2 osoby z grupy nigdy wcześniej w Tatrach nie były:-) a śniegu już pod Siklawą było tyle, że adrenaliny nam nie brakowało ;-)