Nooo do architektury to już napewno nie zostało stworzonei fotografujac ją tym obiektywem to chyba tylko po to aby ukazać go w najgorszym swietle
Ale... pomimo tego zróbmy małą analizę - spójrz na tą fotografię z takiej perspektywy:
Linie skośne w kadrze naprowadzają wzrok na pomnik dzwon? i na róg schodzacych się kamienic oraz bluszcz kóry znajduje się blisko MP, brzegi i rogi natomiast z załamaną perspektywą w żaden sposób nie sa głównym motywem tylko kompozycjnie nie zamykają właściwie kadru - wręcz dobrze że są w nieostrościach które skutecznie odciągają wzrok od tych partii obrazu.
Tak więc patrząc na powyższe odruchowo wzrok zatrzymuje się w centrum kadru na zieleninie.
Jeśli da się rozważyć w ten sposób tak nie wdzięczny dla tego szkła temat, to street, portret czy "creative" tym bardziej można w odpowiedni spoób poukładąc.
Szczerze? to mi się podoba![]()
choć fakt że jak na 2.8 to zdaje się że trafiła Ci się wręcz wersja ze swoistym "tiltem"
mega kreatywna
Jesli masz gdzieś na strone więcej - zalinkuj chętnie lukne, ogólnie posiadacze proszę o sample z niego.
No jak pisałem wyżej,.. wszystko było by super gdyby nie brzęczacy niepewny AF - babyło by idealnie wręcz,.. a tak róża z kolcami jak zwykle.
W sumie to całkiem inne obiektywy,... 20mm na FF to już baardzo szeroko wręcz ultraszeroko, nie wiem czy nie za szeroko było by dla mnie,... sama głębia przy 20mm będzie większa niż w Canonie, aby uzuskać taką samą głębie Sigmą trzeba podejść blizej obiektu co jest oczywsite.
Cóż przed zakupem będe musiał przestrzelić sigme - canona i w ten sposób dokonam wyboru.