to szklo 28 1.8 musi byc super, osobiscie go nie potrzebuje, ale na cropa jest przejedyny jakos ''standardowa 50tka''![]()
to szklo 28 1.8 musi byc super, osobiscie go nie potrzebuje, ale na cropa jest przejedyny jakos ''standardowa 50tka''![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Witam, to jak to jest w koncu z tym szklem? Uzytkownicy na forum go chwala a reszta swiata niebardzo. U mirandy lapie 8.2 na 10 czyli zadna rewelacja. Photozone tez nie pada na glebe. Rogi sa raczej cieniutkie a aberacja na 8.0 jest znaczna. To jak to z nim jest?
Ano wlasnie tak z nim jest jak z kazdym innym szklem. Najwiecej o nim wiedza ci, ktorzy go nigdy przy aparacie nie mieli. Testerzy widza numerki a uzytkownicy widza efekty. Kto szuka aberracji ten znajdzie. Kto szuka nieostrosci tez znajdzie. Mnie pasuje bo:
- na cropie byl to moj "prawdziwy" standard
- na 5D jest fajne szklo reporterskie
- jest male i lekki
- nic sie mu nie wysuwa i nie rusza
- jest lepiej zbudowane niz wszystkie standardy Canona (oprocz 50/1.2L rzecz jasna)
- jest ostre w centrum kadru od 1.8, bardzo ostre od ~2.2
- szybko i cicho ostrzy
A nie pasowac mi moze co najwyzej dlatego, ze rogi i brzegi kadru robia sie ostre dopiero okolo f8.
Aberracji nie szukalem jakos specjalnie ale nie rzucila mi sie w oczy. Jak chcecie to Wam pstrykne jakies testowe fotki.
Tak, tak, poproszę o "zwykłe" zdjęcia, tym bardziej, że spodziewam się takiej przesyłki w przyszłym tygodniu :-)
pozdrawiam
Nie testoweZamieszczone przez djtermoz
Pokaż zwykłe zdjęcia.
Co mnie obchodzą testowe, skoro nie będę robił takich zdjęć?![]()
Ślubna
No i niestety N.
Ja go potrzebuje do wnetrz,przy slabym oswietleniu,bez lampy.Dlatego rogi mnie nie interesuja,wazne jest zeby od 1.8 byl ok.a zdjecia na pbase sa naprawde w wiekszosci ok,co mnie bardziej przekonuje niz testy,zerknijcie na sigme 30 1.4,ktora ostroscia niby bije tego canona,a zdjecia -w wiekszosci mydlo.....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co Wam po zdjeciach testowych,robionych na 5d???chyba ze tylko dla tych,ktorzy 5d posiadaja....
Ostatnio edytowane przez Paulx ; 14-09-2007 o 12:56 Powód: Automerged Doublepost
CANON
Bardzo prosze. Odgrzebalem kilka starych fotek. Wszystkie fotki sa full-size, wywolane w Lightroom bez wyostrzania i korekty ekspozycji. Najpierw przy bardzo slabym swietle bo tak z reguly tego obiektywu uzywam:
fotka 1: ISO1600, 1/320, f2.2
fotka 2: ISO1600, 1/30, f2.2
I jeszcze jedna zebyscie mogli popatrzec na CA:
fotka 3: ISO100, 1/4000, f2.8
Jak ktos chce fotke przy pelnej dziurze to wrzuce w ten weekend.