Jeśli chodzi o kategorie tego zdjęcia, to jeśli ktoś robi coś takiego przeważnie, np. w celach komercyjnych to nie robi na 2.8 - sam gdybyś o tym nie przeczytał, to wcale bym na to większej uwagi nie zwrócił, przeglądając to zdjęcie "rekreacyjnie" for fun - chyba żebym oglądał specjalnie w celu doszukiwania się wad
a jeśli robione na 2.8 to pewnie do swojego albumiku, gdzie przeważnie potencjalny odbiorca nie zwróci uwagi na te rogi...
a teraz najważniejsze, kto robiąc zdjęcia, traktuje sam róg fotografii, jako mocny punkt ? - szczególnie przy zdjęciach z ludźmi. Robię dużo zdjęć - portretowych, reportażowych i bardzo podoba mi się właśnie ten efekt "nieostrości rogów" w tym obiektywie, zdjęcia robią się przy tym bardzo dynamiczne, nigdy nie ustawiam głównego elementu kompozycji zdjęcia w rogach, nie mam tego szkła, miałem okazje się bawić dłużej... i dla mnie był to bardzo przyzwoity obiektyw![]()
Moim zdaniem dobry sprzęt w stosunku do ceny ... dobra alternatywa, jeśli kogoś nie stać na L24/35