Po dwóch latach używania 28 używam teraz 35. Kurcze, wbrew pozorom to dwie kompletnie różne ogniskowe. Niby 7mm, ale pewno gdzieś między nimi przebiega ta magiczna, niewidzialna granica. Widzę, że kolega z postu wyżej ma podobne odczucia. Pozdrawiam
Po dwóch latach używania 28 używam teraz 35. Kurcze, wbrew pozorom to dwie kompletnie różne ogniskowe. Niby 7mm, ale pewno gdzieś między nimi przebiega ta magiczna, niewidzialna granica. Widzę, że kolega z postu wyżej ma podobne odczucia. Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Zdecydowanie. Z 28-ki można uzyskać obrazek taki (ok-zbliżony) jak z 24mm. Natomiast z 35mm można uzyskać zbliżony do 50mm. Żeby się nie zapętlić - ogniskowa 35mm jest z jakiegoś powodu bardzo lubiana, w sumie chyba między innymi dlatego że stosunkowo łatwo się nią fotografuje. z 28mm trzeba jednak dużo bardziej uważać przy zbliżeniach.
Ostatnio edytowane przez PioterD ; 11-04-2013 o 21:21
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
Jeśli chodzi o kategorie tego zdjęcia, to jeśli ktoś robi coś takiego przeważnie, np. w celach komercyjnych to nie robi na 2.8 - sam gdybyś o tym nie przeczytał, to wcale bym na to większej uwagi nie zwrócił, przeglądając to zdjęcie "rekreacyjnie" for fun - chyba żebym oglądał specjalnie w celu doszukiwania się wad
a jeśli robione na 2.8 to pewnie do swojego albumiku, gdzie przeważnie potencjalny odbiorca nie zwróci uwagi na te rogi...
a teraz najważniejsze, kto robiąc zdjęcia, traktuje sam róg fotografii, jako mocny punkt ? - szczególnie przy zdjęciach z ludźmi. Robię dużo zdjęć - portretowych, reportażowych i bardzo podoba mi się właśnie ten efekt "nieostrości rogów" w tym obiektywie, zdjęcia robią się przy tym bardzo dynamiczne, nigdy nie ustawiam głównego elementu kompozycji zdjęcia w rogach, nie mam tego szkła, miałem okazje się bawić dłużej... i dla mnie był to bardzo przyzwoity obiektyw![]()
Moim zdaniem dobry sprzęt w stosunku do ceny ... dobra alternatywa, jeśli kogoś nie stać na L24/35
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 12-04-2013 o 08:37
Raczej deformacje są mocno widoczne nie tyle w rogach co im bliżej brzegów i im większy kąt w stosunku do obiektu. Ale taka już specyfika ogniskowej 28mm. Podobnie jak w przypadku 24mm nie jest wskazane umieszczanie istotnych obiektów dla fotografii, gdy są to ludzie, przy brzegach. Trzymając się tego - nie przeszkadza też zupełnie charakterystyka rozkładu ostrości w tym szkle.
Jeszcze wracając do tego zdjęcia http://mgrochocki.files.wordpress.co...tarowka-20.jpg - wystarczyło domknąć do f/4-f/5.6 i już rogi byłyby dużo lepsze, a na f/8 miałbyś optimum. Zobacz na "blur index" dla "full frame results" jak się rozkłada ostrość w tym szkiełku - http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/83. Czemu tego typu fotografię zrobiłeś tym szkłem na f/2.8 - nie wiem ;-)
Ostatnio edytowane przez PioterD ; 12-04-2013 o 09:05
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
Temat rogów jest już przylepiony na stałe do tego szkła - wręcz zakrawa na paranoję...
Nie da się już chyba lepszego przykładu:
View image: 28f
Faktycznie Pan - Tato? w rogu (nawet na 2.8) jest tak zdeformowany i nieostry że fotograf dostał po głowie bo rodzina oglądając zdjęcie nie wie kto to taki![]()
A poważnie to wiadomo że 28 rogi rozciąga bardziej niż 35mm które to też zniekształca tyle że mniej, bo do nie-zniekształcania jest 85 a w sumie to 100mm i więcej.
Jeśli chodzi o "nieostre-mydlane" rogi to narzekającym na nie proponuje sprzedać swoje światłosilne szkła - bo przecież rozmywająi to wszędzie lub domykac je za każdym razem do f11, a jeśli maruderzy Ci narzekający na rogi umieszczają w nich temat zdjęcia - to... no cóż niektórzy i w pełnym slońcu jadą na ISO 1600, wolność tomku w swoim domku, kanonów do odkrycia zostało jeszcze wiele... może za 30lat mocny punkt powędruje w róg.
Biedni Ci średnioformatowcy ze swoimi "mydlanymi" rogami, oj biedni nie wiedzą co czynią kochając swoje rozmyte kwadratowe obrazy.
To tyle ode mnie na temat horrorowych - psychodelicznych wręcz rodem z filmów Lincza rozymtych rogów w 1.8/28mm
ps. @PioterD - kolejna porcja solidnego materiału, w tematyce foto 100 razy cenniejsze są takie "obrazy z życia" z wyłączeniem tabic testowych, powiem więcej przekonałeś mnie wręcz do tego szkła![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 12-04-2013 o 15:37
Miałem 2 sztuki tego szkła, z bliska trafiał idealnie, obrazek piekny jednakże z daleka potrafił bardzo często nie trafić. Zdjęcia w ruchu też dla niego wyzwanie. Szkoda, bo fajne, jasne i w miare tanie szkiełko. 3 sztuki nie zaryzykuje :P
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.