Super szkło. Używam pod ff i tylko do reportażu. Nie ma się czego przyczepić. Ostre przy 1.8. Polecam wszystkim niezdecydowanym ale nadaje sie raczej tyko pod ff. Pozdro
Super szkło. Używam pod ff i tylko do reportażu. Nie ma się czego przyczepić. Ostre przy 1.8. Polecam wszystkim niezdecydowanym ale nadaje sie raczej tyko pod ff. Pozdro
Nie mam, kiedyś myslałem o zakupie.
Ale wyniki testu mnie wyraxnie zniechęciły
Canon EF 28mm f/1.8 USM - Full Format Review / Test
jp
Bo to jest obiektyw do robienia zdjęć a nie testowania.
No, testy potrafią zniechęcić. Do fotografowania w ogóle.
Ja czytam testy, ale bardzo się nimi nie przejmuję. Często w kilku testach tego samego sprzętu wnioski są całkowicie odmienne, komu więc "wierzyć". Pytam więc dla tego Was, użytkujących to szkło na codzień, a szczególnie tych, którzy używają go do (uwaga: niefachowe określenie) szybkiego focenia w nienajciekawszych warunkach, np: dzieci w ruchu w pomieszczeniach z mieszanym oświetleniem.
Zastanawiam się też troszkę nad Samyang 14/2.8. Ponoć to fajny wynalazek, szeroki i dosyć jasny, nie wiem jednak, czy dam radę ręcznie go ustawiać ... Nie mam z tym prawie doświadczenia, a dzieciaki czekać nie będą ...
EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
E-system przeszedł do historii ...
Robiłem jedną imprezę z dziećmi w wieku 7-10 lat, w świetlicy. Z trafieniem nie było najmniejszych problemów.
W tej chwili używam 28/f1.8 na 5dmkII i jestem zadowolony. Jeśli jednak ktoś chce zostać przy cropie na dłużej to polecam sigmę 30mm/f1.4. Lepsza optycznie (ostrość, kontrast). Canona trzeba przymykać do f2-2.2, sigmę wystarczy do f1.4-f1.6. Przy takich nastawach przesłony różnica jest nie tylko w świetle (czasy naświetlania), ale też w głębi ostrości. Zdjęcia są przez to bardziej plastyczne (lepsze odseparowanie motywu od tła).
Dobrze kupić używaną sztukę. Najczęściej unikniemy przez to problemów z AF i nie stracimy przy ponownej odsprzedaży. Po przejściu na 5d sprzedając S30/f1.4 kupiłem w identycznej kwocie C50/f1.4 więc przejście było "bezbolesne finansowo"![]()
Miłego dniamoja www
Miałem ok roku 28 1.8. Świetne szkiełko. Na bokach faktycznie czasem dało się zauważyć mydło, ale z przymykaniem do f2.2 bym nie przesadzał, chociaż rozrzut jakościowy podobno jakiś tam był. Moja sztuka była w pełni używalna na f1.8. Zdjęć nie ogląda się z odległości 1cm. Ostrość ok, AF - super, celność - niezła. cena też.
Na testy w necie nie ma co patrzeć - podobnie jak z 24L mkI, który w praktyce też świetnie się spisuje.
Byle wybrać w miarę dobry egzemplarz, który na f1.8 nie jest mydlaty i obiektyw cacy. Na cropie też mi się fajnie spisywał.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5