No ja się póki co przymierzam do kupna owego szkiełka.. Tylko na przełomie jakiś 2 miesięcy ,jak dobrze pójdzie. Ma ktoś może sample z 7D ?? z chęcią zobaczę..![]()
No ja się póki co przymierzam do kupna owego szkiełka.. Tylko na przełomie jakiś 2 miesięcy ,jak dobrze pójdzie. Ma ktoś może sample z 7D ?? z chęcią zobaczę..![]()
Pozwolę sobie odświeżyć nieco wątek. Po przeczytaniu kilku testów i licznych opinii na temat tego szkła można wyciągnąć następujące wnioski: nieostre brzegi kadru, aberracja chromatyczna dość spora, niska jakość obrazu dla 1.8 - w zależności od egzemplarza, bo jakościowy rozrzut wśród poszczególnych sztuk potrafi być spory. Ale jednak, mimo tych wad, wydaje się być całkiem sensownym i dającym się lubić szkłem. Bo jasne, mechanicznie w porządku i usm.
Dlatego zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu - jako jasny, praktyczny i niedrogi standard do 50D.
Jeśli ktoś użytkował/użytkuje C28/1.8+50D byłbym wdzięczny za sample w pełnej rozdzielczości oraz podzielenie się swoimi wrażeniami z pracy z tym obiektywem.
Pozdrawiam!
Użytkowałem tak jak piszesz, 50d+28, było fajnie. Alternatywy w tym przedziale cenowym niestety nie ma. Przesiadłem się na 5d2 i 35L - cóż powiedzieć...
Sampli mi się nie chce. Sory.
Jak chcesz zobaczyć co można ustrzelić tym zestawem, to pogrzeb w moim wątku z fotami, jakoś na początku. Zostawiam exify, zidentyfikujesz.
Ostatnio edytowane przez micles ; 06-04-2012 o 22:18
ja wlasnie zamowilem 28 1.8 , za kilka dni przyjdzie do mniejego mi wlasnie brakowalo
Canon
galeryjka...
Nie brałem pod uwagę, bo do cropa. Aczkolwiek raz na jednym testingu sigmy miałem podpięte i mile wspominam po tych kilku zdjęciach co zdążyłem zrobić.
Kurcze mam Canona 50 1.4 i jestem z niego super zadowolony. Chyba wyjątek. Szukam czegoś szerszego ale nie kupie L-ki bo nie foce zawodowo. Myślałem nad Sigmą 30mm 1.4 ale zbieram szkła pod FF ( może kupie 6d na raty ) i jestem w kropce co kupic szerszego . Zjechaliście tu tak to 28mm że odechciało mi się nawet o nim myśleć.
Ja nic nie zjeżdżałem...28/50/85 to super zestaw na ff
5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8
Zestaw jest na ff super - nie polemizuję,
a czy 28/1.8 do cropa tez będzie takie pikne ??
Zamierzam zaopatrzyć się w coś szerokiego i waham się pomiędzy T10-24 lub S10-20, a S20/1.8 (chociaz tu boję się przypadłości Sigm) lub właśnie C28/1.8. Nie jestem maniakiem, wiele "foto-wad" wybaczam, ale nieostrych zdjęć znieść nie potrafię. Celem ma być focenie dzieciaków, czesto w pomieszczeniach, czyli zarówno światło, jak i szerokość by się przydały. Co zasugerujecie do takich zastosowań ?
EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
E-system przeszedł do historii ...
Używam 28/1.8 pod 500D i od zakupu robie zdjęcia głównie nim
Opinie o tym obiektywie są różne, ja ze swojego jednak jestem bardzo zadowolony - ostry celny i dla mnie wystarczająco szybki.\
Używam go do reportażu, czasami jednak widać dystorsję obiektywu, ale to w zasadzie jego jedyny minusChociaż jest to "wina" ogniskowej
![]()