Strona 40 z 54 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na 2.0 wygląda całkiem spoko. Ale dziwne trochę te sample, poproś sprzedającego o sample na przykładzie jakiegoś ceglastego muru albo ściany, kolejno na przysłonach 1.8, 2.0, 2.8, 8, 11. Najlepiej z odległości 30 cm od obiektu i około 5 metrów. Oczywiście nie dotykany RAW

W praktyce mało komu chce się robić takie sample. A tylko w ten sposób możesz zweryfikować jakość szkła. No i najlepiej nic nie zastąpi oględzin na żywo. Jeżeli jest to w miarę nowe szkło, i jest na to papier to można spróbować zakupu przez internet. Jeżeli nie wiesz w jakim wieku jest egzemplarz, trzeba sprawdzić na żywo, czy np. pierścień AF nie ma zbyt dużego luzu, czy AF nie "myszkuje" po skali.

Albo po prostu olej te sample, kup szkło, rób zdjęcia, i ciesz się ********ym efektem końcowym Nikt cropów, zwłaszcza na 1.8 nie ogląda.

Mam dosyć dużo doświadczeń z tym szkłem, aktualnie użytkuje już 2 egzemplarz, który jak wiesz jest na sprzedaż, i IMHO ta stałka akurat się Canonowi nie do końca udała, chociaż warto ją mieć jako prawie 24L. Prawie robi wielką różnicę
    Pozdrawiam, Krzysztof

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Biorąc pod uwagę jej gabaryty i cene z rynku wtórnego IMO fajna propozycja Posiadam 28 1,8 USM i chwale...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Krzysiek, szkło ma jeszcze jakąś gwarancje więc starsze niż te dwa lata nie jest
    Jest z drugiego końca polski więc ciężko obejrzeć, dlatego chyba ponegocjuje cenę i kupie jeżeli nikt mnie nie ubiegnie

Domyślnie

ja używałem cały 2010 rok tego szkła jako moje ulubione szkło do szerokich kadrów na 5Dmk2 i dla mnie rewelacja zwłaszcza, że większość zdjęć robiłem nim na minimum f/4 w górę. teraz chcę potestować to do video i fot na 7D więc napiszę więcej jak potestuję

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saer Zobacz posta
    ja używałem cały 2010 rok tego szkła jako moje ulubione szkło do szerokich kadrów na 5Dmk2 i dla mnie rewelacja zwłaszcza, że większość zdjęć robiłem nim na minimum f/4 w górę. teraz chcę potestować to do video i fot na 7D więc napiszę więcej jak potestuję
    Miałem to szkiełko do 40D, byłem zadowolony, po przesiadce na 5D zaczęło się psuć, oddałem na gwarancji, wymienili mi na nówkę i upłynniłem. Teraz chcę do niego wrócić, bardzo fajny obrazek w małym szkle. Trochę mi tęskno za małymi szkłami się zrobiło, po tych wszystkich eLkach

28 to jedna z fajniejszych ogniskowych na pełną klatę, jakoś wolę 28 niż 24, chociaż w optyce wszędzie króluje 24
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Trochę mi tęskno za małymi szkłami się zrobiło, po tych wszystkich eLkach
    ja już 3 razy pozbywałem sie ogniskowej 28mm, ale to jest uzależnienie... nie wiem jak dla innych ale dla mnie to szkło jest jak dziwka w łóżku, nigdy nie sp****eli tego co robi najlepiej

takisefotograf
    Guest

Domyślnie

Też "dojrzewam" do kupna tego szkła ,tylko czy można go dobrze wykorzystać także w foceniu krajobrazu ?
    Bo wg powszechnych opinii boki dość długo są miękkawe a i przy ostrzeniu na dalsze odległości ostrość nie zachwyca ??:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Moim zdaniem to szkło doskonale się nadaje do bliższych kadrów, z daleka nawet przymknięte nie zachwyca.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takisefotograf Zobacz posta
    Też "dojrzewam" do kupna tego szkła ,tylko czy można go dobrze wykorzystać także w foceniu krajobrazu ?
    Bo wg powszechnych opinii boki dość długo są miękkawe a i przy ostrzeniu na dalsze odległości ostrość nie zachwyca ??:
    nie próbowałem się w fotografii krajobrazowej ale przestrzeń i jej geometria ma dla mnie największe znaczenie przy zdjęciach, w których nie jest ona punktem odniesienia w odbiorze tylko dopełnieniem całości - i w takich warunkach właśnie 28mm jest wg mnie idealne

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Mam okazje kupić to szkoło, cena sympatyczna .
    Cropy ze zdjęć które dostałem (podobno ostrzone w LR)
    1,8 http://imageshack.us/photo/my-images/269/mg51541.jpg/
    2,0 http://imageshack.us/photo/my-images/860/mg56791.jpg/
    2,2 http://imageshack.us/photo/my-images/200/mg49571.jpg/
    wszystkie z 5D warto kupić?
    warto
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Strona 40 z 54 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów