Wiatm,
noszę się z zamiarem kupna w/w obiektywu wiec proszę użytkowników tego szkła o opinie na jego temat. Będe go używał razem z 400D do robienia portretów. Jak możecie to podepnijcie linki do waszych fotek zrobionych tym szkłem.
Z góry dzięki
Wiatm,
noszę się z zamiarem kupna w/w obiektywu wiec proszę użytkowników tego szkła o opinie na jego temat. Będe go używał razem z 400D do robienia portretów. Jak możecie to podepnijcie linki do waszych fotek zrobionych tym szkłem.
Z góry dzięki
Witam
Obiektyw wart swojej ceny. Bardzo ostry, akceptowalny od pełnej dziury. Cichy i szybki AF i co najważniejsze bezbłędny. Nieważne, na jakiej przysłonie robisz zdjęcia, zawsze musi siąść przynajmniej z moim tak jest. Tragedia pod światło traci kontrast łapie bliki. Dla mnie obiektyw rewelacja. Zamieniłem Tamrona 17-50 na tą 28ke i w końcu jestem zadowolony. Do portretu raczej poleciłbym coś dłuższego – trzymając obiektyw za blisko twarzy łatwo o przerysowania.
Pozdrawiam
mi jakos miesiac temu abfoto odpisalo, ze jest problem z obiektywami canona, ktorych w europie nie ma od trzech miesiecy. mowil koles w kontekscie 28/1.8
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Prosze o opinie użytkowników na temat aberracji chromatycznej w tym obiektywie. Jak widze w teście na photozone.de jest ona potęrzna. Jak jest w praktyce?
To bardzo przyzwoity obiektyw. Miałem wcześniej 35/2 i w zasadzie był to również dobry obiektyw, tyle że praca AF nieco rozczarowywała. W dodatku silnik nie był cichy, a najbardziej irytował mnie fakt, że przy wyostrzeniu i przekadrowaniu obiektyw gubił ostrość (ponoć one tak mają). W porównaniu do 28/1.8 35-tka to jednak trochę tandeta. Przynajmniej materialnie. Trzeba jednak przyznać, że ceny tych obiektywów zapewniają porównywalny współczynnik fajności/PLN. Szczególnie 35 to dobre rozwiązanie dla kogoś, kto nie ma kasy, a chce mieć ostre 50 mm. Bardzo możliwe, że gdyby nie owa cecha ostrzenia, to nadal bym go używał.
A optyka? Ostrość jest podobna. Nie porównywałem dokładnie. Natomiast, według mnie, 28 zapewnia nieco lepsze kolory i kontrast. Zdjęcia z 35 są trochę "wyblakłe". No i druga rzecz - bokeh. Ja wolę ten z 28, która ma 7, a nie 5 listków przysłony.
Generalnie, 28/1.8 to świetny obiektyw. Cichy, szybki, dobrze zbudowany. Robienie nim zdjęć to frajda. Szczerze mówiąc, stwierdziłem dziś że wystarcza mi zupełnie do fotografii i postanowiłem sprzedać Tokinę 12-24.
Jakieś zdjęcia może jutro.
(p.s. używam 350d)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jeśli chodzi o abberacje, to owszem, jakieś tam są. Ale nie zwracam na to uwagi, bo nie robie wielkoformatowych wydruków.
Ostatnio edytowane przez headz ; 30-07-2007 o 02:36 Powód: Automerged Doublepost
Na fotopolis porownywali 28-ke z Sigmami: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5477
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Witam,
czy do tego obiektywu jest dołączana osłona EW-63, czy trzeba dokupić osobno?
Pozdrawiam.
a znalazles gdzies ten obiektyw w sprzedazy w PL? tak zeby byl od zaraz?
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB