Strona 35 z 54 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Po ostatnich kilku spacerach z zapiętą 50/1.8 i czwórką maluchów w wieku od 2 do 4 lat stwierdzam, że jest za wąsko i za wolno (AF), dlatego szukam jakiegoś jasnego obiektywu. Czy dla takiego tematu jest jakaś jeszcze alternatywa dla 28/1.8 w cenie około 2000? Zależy mi na maksymalnie jasnym szkle ze względu na konieczność utrzymywania krótkich czasów.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

35/1.8dx
    Entuzjastyczny Neofita

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    A jak radzi sobie AF w tym szkle w trybie servo np. w przypadku dziecka biegnącego w stronę fotografującego? Najbardziej interesuje mnie w tandemie z 50D, ale dla innych puszek też poproszę o wrażenia.
    Miałem oba, robiłem jakieś hmm - pół roku na tym zestawie. Jeżeli AF był blisko tego w co miał trafić, to zazwyczaj trafił. Czasami zdarzało mu się jednak przejechać całą skalę i nie trafić w ogóle. Dużo zależy też od warunków.

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

28 fajna jest,mała,lekka, kontrastowa i plastyczna. taka idealna na ff i cropa gdzie 24L i 35L cenowo poza zasięgiem.Na af nie narzekam,miałem Lke i tak samo potrafiła się zgubić po zmroku.Za to bardziej odpowiada puszka niż szkło.Jako zaleta to ostrzenie 28-ki z bardzo małej odległości,świadomie wykorzystane daje fajne efekty. Zaletą Nikona,która zawsze chciała mnie przeciągnąć na żółtą stronę,to właśnie ta ich tania 35tka.Fajna standardówka za grosze.Ale jeden obiektyw i lepszy af nie przekonały mnie nigdy do przejścia do konkurencji .Ostatecznie polecam 28 1.8 jeśli ktoś ma dobry egzemplarz będzie również zadowolony.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Po ostatnich kilku spacerach z zapiętą 50/1.8 i czwórką maluchów w wieku od 2 do 4 lat stwierdzam, że jest za wąsko i za wolno (AF), dlatego szukam jakiegoś jasnego obiektywu. Czy dla takiego tematu jest jakaś jeszcze alternatywa dla 28/1.8 w cenie około 2000? Zależy mi na maksymalnie jasnym szkle ze względu na konieczność utrzymywania krótkich czasów.
    Tylko nie rozczaruj się trochę spadkiem kontrastu na zewnątrz, szczególnie przy dużym otworze, koniecznie zainwestuj w osłonę przeciwsłoneczną jest duuużo lepiej - sprawdzone Przy f bliskiej 2 spodziewaj się też aberracji chromatycznych, ale w programach łatwej to usunięcia na szczęście.

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    28 fajna jest,mała,lekka, kontrastowa i plastyczna. taka idealna na ff i cropa gdzie 24L i 35L cenowo poza zasięgiem.[...]
    Kiedyś myślałem, że 35 to będzie ideał, ale po tygodniowym teście, szybko się przekonałem, że ogniskowa 28 na kropie jest dużo lepsza do moich potrzeb, w sensie szersza, 35 jest wg mnie za wąski, jednak co by o nim nie mówić to już od 1.4 wymiatał, 24L nigdy nie miałem okazji sprawdzić, jednak boję się, że właśnie on byłby tu najlepszy (boję się tego, że będę potem chciał go kupić :P). Z innej beczki (ale dotyczącej obiektywu) wywoływałem ostatnio większy format (21x15) na matowym papierze (30D 28 1.8 @ 2.2 ISO 800) i powiem tym, którzy głównie trzymają zdjęcia w plikach (sam do nich należę), że czasem warto coś wydrukować Jakoś naprawdę świetna. We Wrocławiu polecam sklep na Odrzańskiej.

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Kiedyś myślałem, że 35 to będzie ideał, ale po tygodniowym teście, szybko się przekonałem, że ogniskowa 28 na kropie jest dużo lepsza do moich potrzeb, w sensie szersza, 35 jest wg mnie za wąski, jednak co by o nim nie mówić to już od 1.4 wymiatał, 24L nigdy nie miałem okazji sprawdzić, jednak boję się, że właśnie on byłby tu najlepszy (boję się tego, że będę potem chciał go kupić :P). Z innej beczki (ale dotyczącej obiektywu) wywoływałem ostatnio większy format (21x15) na matowym papierze (30D 28 1.8 @ 2.2 ISO 800) i powiem tym, którzy głównie trzymają zdjęcia w plikach (sam do nich należę), że czasem warto coś wydrukować Jakoś naprawdę świetna. We Wrocławiu polecam sklep na Odrzańskiej.
    No tak,ale o ile się nie mylę masz na myśli x1.6 ,jeśli tak to w pełni się zgodzę ja mam na ff 50mm niestety tą najtańszą i jest to prawie idealna ogniskowa dla mnie ,to też takie 35mm bedzie strzałem w dziesiątkę.Dlatego póki co chyba nie będe zmieniać 50 1.8->50 1.4 ,tylko poczekam trooochę czasu i odrazu zamienię 28+50mm na 35L . Na cropie 28 to chyba ideał,jeśli chodzi o główną stałke,w tym stosunku ogniskowej,jakości i ceny.Mając takie 28/35 + 85 jestem w stanie zrobić większość zadawalających mnie zdjęć,jeśli tylko zdąże przepiąć obiektyw w pewnych sytuacjach

Początki nałogu

Domyślnie

Mogę potwierdzić powyższe słowa. Zaczynałem swoją przygodę ze stałkami jak większość - od 50/1.8. Denerwował mnie w niej AF no i była lekko nijaka jak dla mnie - za wąska a z kolei do portretów samej twarzy - za szeroka. Kupiłęm więc Sigmę 30mm i ta ogniskowa do większości zastosowań okazała się idealna. Na 28/1.8 zmieniłem tylko dlatego, że Sigma średnio nadaje się do wykorzystania z FF do którego od czasu do czasu mam dostęp. Canon jakoś specjalnie od niej nie odstaje jakością zdjęć, ale czasem żal światła 1.4 [ używalnego ].. do tego sprawiłem sobie 85/1.8 oraz 24-105 i taki zestaw daje bardzo zadowalające zdjęcia na cropie i wyśmienite na 5d. Tytułowy obiektyw mogę tylko polecić

Awatar travis25
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Robię przymiarkę do zakupu tego lensa 28mm 1,8
    wypatrzyłem cenę 1749pln z jakimś lekkim rabatem gdy już będę miał zapodam jakieś sample
    50D+BG-E2N 28mm 1.8 / 85mm 1.8 /70-200 2.8L

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Naprawdę warto!, Świetny AF i całkiem niezła ostrość (choć zależy od egzemplarza). Ja sprzedałem i nie wiem czy do końca dobrze zrobiłem
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

http://karolczyk.info/2011/03/12-03-...olnosci-slowa/

3 pierwsze rzędy robione 28mm f1.8 na f1.8, potem 85mm f1.8. Widać w miarę dobrze i zalety i wady tego szkła

PS. Trzeba otwierać zdjęcia w nowym oknie klikając na miniaturkę, wtedy powinny być większe 1500x1000px.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Strona 35 z 54 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów