Strona 2 z 51 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Mieszany widok

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKE Zobacz posta
    Czy 28/1.8 fokusuje sie wewnetrznie, jak 85/1.8? Slyszalem ze obudowy / konstrukcja mechaniczna sa podobne.
    Tak, ma wewnetrzny autofokus czym sie wlasnie wyraznie rozni od 50/1.4 bo w 28-ce nic sie nie rusza i nie wysuwa. Mialem okazje uzywac 85/1.8 i rzeczywiscie oba obiektywy maja bardzo podobna konstrukcje mechaniczna. Jednym slowem mechanicznie jest naprawde solidny.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slick Zobacz posta
    (...)
    myślałem też o Sigmie 20mm f/1,8 EX...
    będę wdzięczny za pomoc i za wszelkie sugestie.
    pozdrawiam
    slick
    Ja nadal ciągle myślę o tej sigmie tylko jak czytam opinie to są tak sprzeczne że trudno coś ustalić. W każdym razie ceną i budową kusi mnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

djtermoz: a określiłbyś ten obiektyw mianem "szybki" ?
    względem właśnie 85/1.8....
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    djtermoz: a określiłbyś ten obiektyw mianem "szybki" ? względem właśnie 85/1.8....
    Nie mam tej 85-tki na codzien wiec nie moge porownac w tej chwili ale o ile pamietam nie ma wyraznej roznicy. Natomiast 28/1.8 ostrzy na pewno duzo szybciej od 50/1.4.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

o. to miła sprawa.
    dzięki.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

28/f1.8 miałem zapięty i jest ciut szybszy od mojego 85/f1.8, a to chociażby z racji mniejszych drgań, co ma wpływ na AF, ale trudno o namacalną przewagę. Testowałem i na 5D i na 30D.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

czy 28/1.8 daje podobnej jakosci obraz co 85/1.8? czy ten wspanialy feeling 85tki jest rowniez obecny w 28 (bokeh i ostrosc przy np. f2.2)?
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    czy 28/1.8 daje podobnej jakosci obraz co 85/1.8? czy ten wspanialy feeling 85tki jest rowniez obecny w 28 (bokeh i ostrosc przy np. f2.2)?
    Podobno im szerzej tym gorzej, szczegolnie na cyfrze i w szklach Canona (nie liczac L).
    Ale i tak sie do niego przymierzam bo potrzebuje szerzej niz 50, jasniej niz 2.8, taniej niz 35 1.4 L, jakosciowo niech "moze byc a i tak dobrze bo stalka lepiej niz zoom" . Sigma 20 1.8 juz odpadla bo mimo ze trafil mi sie ostry model to o AF wiele niedobrego moge powiedziec, to samo pewnie o Sigmie 30 1.4 bym powiedzial a i tak nie kupuje szkiel tylko do cropa.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

no ta 30 sigmy czytalem, ze spoko, ale jest do cropa i to ja dyskwalifikuje na wstepie, bo jest nierozwojowa w moim przypadku.
    28/1.8 dubluje mi tamrona, ale po porownaniu fot z ostatniej imprezy 85tki i tamrona, to widze roznice znaczaca na korzysc 85tki i tamron zszedl by do roli spacerzoom'a, a do konkretnych zastosowan chcialbym miec wlasnie cos szerokiego z jakoscia optyki jak ma 85tka. mysle tez o 24/2.8 ze wzgledu na to ze jest szersza i nad 35/2.. ale 28ka wyglada podobnie do 85tki wiec pomyslalem, ze moze optyka tez podobnie dziala czekam na dalsze opinie na ten temat
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    Porownywanie tych dwoch szkiel to troche nieporozumienie bo chocby z racji innej ogniskowej bokeh jest zupelnie rozny i oczywiscie 28/1.8 nie moze sie rownac z 85/1.8
    Niemniej jednak obiektyw jest jakosciowo naprawde przyzwoity. Wszystko zalezy czego oczekujemy. Moja 28/1.8 ma np. akceptowalna ostrosc i kontrast przy 1.8, bardzo dobra przy 2.0, a od 2.5 w gore jest juz naprawde swietnie. Oczywiscie mowie o centrum kadru bo brzegi wygladaja zupelnie inaczej. Na ten obiektyw narzekaja glownie ci, ktorzy chcieliby miec ostre brzegi przy 1.8, a takich cudow za te pieniadze to Canon nie sprzedaje.
    85/1.8 mialem na krotko pozyczony ale generalnie jest to lepszy obiektyw niz 28/1.8 i oczywiscie z racji innej ogniskowej do zupelnie innych zastosowan. Dlatego tak jak napisalem - porownanie nie ma do konca sensu.

Strona 2 z 51 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów