Strona 28 z 54 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Tutaj test na 5D http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/147/cat/10 zakładka full frame
    Jeśli kogoś nie stać na 35/1.4 to uważam że warto nabyć to szkło.
    Porównywałem z 28/1.8 i wybrałem 35/2.
    to z tej strony taki przykład:

jak widać, 35 jest bardziej "równomierna"; natomiast w 28 są gorsze narożniki, ale środek niewątpliwie ostrzejszy.

Ja również długo się wahałem pomiędzy tymi obiektywami; z pktu widzenia ogniskowych lepiej pasowałaby mi 35mm, ale mechanika tego obiektywu kompletnie mi nie odpowiada (mam 50/1.8 I - to jest to samo; ale na 50mm mi nie zależy, bo to nie jest moja ulubiona ogniskowa).

Z kolei 28mm tez nie była ulubioną ogniskową, ale potrzebowałem coś jasnego szerokiego i na coś trzeba się było zdecydować. Doszedłem do wniosku, że prędzej polubię kąt widzenia 28mm niż mechanikę 35/2 i zdecydowałem sie kupić 28/1.8 USM, z którego jestem w tej chwili bardzo zadowolony.
    Swietnie sprawdza się we wnętrzach, pozwala prawie w każdych warunkach robić zdjęcia bez błysku; widzi może trochę szerzej niż bym chciał, ale przeciez zbyt szeroki kadr zawsze mogę trochę przyciąć przy obróbce ( pozbywając się jednocześnie tych nieszczęsnych narożników!) :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Tez zastanawialem sie nad kupnem 28/1.8 glownie ze wzgledu na jego swiatlo. jednak zrobilem porownanie ogniskowych i obraz z 35 bardziej mi sie spodobal. I zanim przyjdzie czas na 35/L czuje, ze zrobie dobry uzytek z 35/2 (mimo jej kiepskiej mechaniki) bo obraz jaki daje nijak ma sie do 17-40 - bokeh ze stalki jest duzo lepszy, ostrosc porownywalna. Polecam.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Mechanika 35/2 nie jest jeszcze taka tragiczna, nie ma usma ale ostrzy szybko i celnie, a że sobie bzyczy no to już trzeba przecierpieć, sigmy i tamrony też były głośne, a nie zawsze trafiały.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przyszedł czas na zastanowienie się nad następnym zakupem. Jedną z opcji jest właśnie 28 1.8. Niestety martwi mnie sprawa dostępności. Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa na dzisiaj? Jakie ceny? (pytam, bo może ktoś akurat kupuje i dzwonił już po sklepach ze skąpca/ceneo).

Może ktoś chce sprzedać?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Może ktoś chce sprzedać?
    A giełdę forumową przeglądał, hę?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Informacyjnie napisze ze swoja sztuke sprzedalem za 1700 zl ( stan bez zarzutu , oslona przeciw sloneczna ) , inna sztuka poszla z gwarancja za 1900 zl , ostatnio nie widywalem uzywek , nowych na Allegro tez.
    no comment...

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

A z ciekawości, czemu sprzedałeś ?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja szukam tego szkła już dłuższy czas i jeśli chodzi o dostępność to jest tragiczna. Zamówiłem nówkę z foto-net za 1500zł, ale okazało się że dystrybutor nie ma i nie wiadomo kiedy będzie miał... Jeśli gdzieś się znajdzie to ceny kosmicznie wysokie (2000zł), na allegro jest nawet za 2500zł... Ostatnio stwierdziłem że używkę kupię no i tutaj znów problem bo jednak 1700 zł to dość drogo, a tyle ostatnio ludzie wołają za to szkło. Póki co odpuściłem sobie to szkło na rzecz sigmy 30/1.4, której obecnie poszukuję :P Plotka głosi że canon ma wypuścić coś nowego jako jasny standard pod cropa, ale kto wie...
    Podpisy kłamią

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zmienilem na 35/1.4L

No niestety ceny sa jakie sa , kupujac 35 obecnie tez nie powiem ze zabolalo , jak ktos potrzebuje to i tak kupi.
    no comment...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A giełdę forumową przeglądał, hę?
    Przeglądał, ale nie znalazł żadnych ofert sprzedaży, a tylko ze 4 oferty kupna. Po prostu chciałem sobie ułatwić zadanie i skorzystać z doświadczenia obecnych szukających/kupujących.

Strona 28 z 54 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów