Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
Czy jeśli (w przyszłości... ) zmienię tamrona 28-75 na 28/1.8 zyskam coś więcej niż 1ev i usm? jak się ma jakość 28/1.8 do tamrona?
Zdecydowanie tak. Jak ktoś tu już przedtem słusznie zauważył, to szkło kupuje się właśnie dla małych przesłon rzędu 2.0 czy 2.2 (najchętniej przeze mnie z tych skrajnych stosowana, bo 1.8 raczej nie jest zbyt ostre) Mam Tamrona (co prawda 17-50, a nie 28-75) i na 2.8 nie jest ani trochę tak dobry jak 28 1.8, który naprawdę góruje kontrastem, kolorami, a nawet ostrością (w końcu jest już sporo przyknięty). Gwoli ścisłości, pomiędzy 1.8 a 2.8 różnica to nie 1 EV (bo taka jest między 2.0 a 2.8), ale to szczegół. Jeżeli chodzi o USM, to naprawdę tutaj jest przepaść pomiędzy obiektywami - 28 nawet w ciemnym pomieszczeniu robiąc zdjęcia dziecku mam prawie pewne, że trafię, natomiast od Tamrona mogę liczyć na dźwiękowy popis

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
jak 28/1.8 zachowuje się na przysłonach typu 4.5, 5.6 czy nawet 8.0?
W najbliższym czasie planuje wyposażyć się w 85/1.8 do portretów i innych zbliżeń. Po zabawie ze stałkami poczułem, że mają w sobie to coś (Wow! factor? ) i intensywanie myśle nad wymianą mojego tamiego na coś "stałego". Zdaję sobie sprawę z tego, że stracę zoom, jednak jak będzie wyglądała sama jakość obrazu? Czy 28/1.8 sprawdzi się jako "główny" (razem z 85/1.8 ) obiektyw? Zdjęcia w pomieszczeniach (imprezy rodzine) oraz wyjścia na świeże powietrze (F>3.5).
Zależy co fotografujesz, jeżeli w większości portrety to pewnie będziesz zadowolony, natomiast w podróż zdecydowanie bardziej wolę Tamrona z zoomem i naprawdę jak dla mnie świetną jakością obrazu. Poza tym na zewnątrz niestety 28 1.8 czasem nawet dość mocno abberuje.