Strona 14 z 54 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Początki nałogu

Domyślnie

Witam , zachęcam do wrzucania swoich perełek z tego szkła, szczególnie mile widziane przysłony F 1,8-2.2
    W sieci nie mogę jakoś za wiele znaleźć zdjęć z akceptowalną ostrością z tego szkła kiedy jest mocno otwarte , na 35/1.4 funduszy na razie nie ma a potrzebuje czegoś szerokiego i jasnego z dobrym AF.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Witam , zachęcam do wrzucania swoich perełek z tego szkła, szczególnie mile widziane przysłony F 1,8-2.2
    W sieci nie mogę jakoś za wiele znaleźć zdjęć z akceptowalną ostrością z tego szkła kiedy jest mocno otwarte
    w sieci może być trudno znaleźć, choćby z tej prostej przyczyny, że przecież nie każdy fotografujący publikuje foty w sieci.
    poza tym w skali 100% na monitorze moze być źle a odbitki mogą być akceptowalne, a tych w necie nie zobaczysz ;-)

na 35/1.4 funduszy na razie nie ma a potrzebuje czegoś szerokiego i jasnego z dobrym AF.
    tu się nie ma się nad czym zastanawiać, bo naprawdę nic nie wymyślisz.
    - u Canona istnieją trzy szerokie jasne szkła: 24/1.4L, 28/1.8 i 35/1.4L
    - są jeszcze jasne Sigmy 20mm, 24mm, i 28mm wszystkie f/1.8

skoro chcesz dobry AF to Sigmy odpadają (optycznie też nie są to jakieś perełki), 24L i 35L drogie, więc co zostaje?
    tylko EF 28/1.8

kup, zobacz, najwyzej sprzedasz.
    i nie żebym radził gołosłownie - do mnie właśnie jedzie 28/1.8 :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

U mnie powinien być dzisiaj Już przebieram nóżkami
    A porównywanie go z L-kami to, jak dla mnie, pomyłka.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja dałem ogłoszenie na CB, że chcę kupić i cisza. Ech ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

gwozdzt z tym wyborem to się z tobą zgadzam, wychodzi na to że jak kasy za wiele nie ma to albo 28/1.8 albo nic i właśnie się zastanawiam czy warto, mam przecież zooma który ma szeroki kąt i F2.8, ciekawi mnie czy wiele zyskam, o ile w ogóle w przypadku tego szkła na jakości obrazu a przede wszystkim czy zysk na świetle wiele mi da bo dla światła przedewszystkim mysle o tym szkle, chodzi mi o zdjęcia w kościele gdzie bywa ciemno, czy ten przeskok na przysłonę F 1.8/2.0 w często ciemnych warunkach kościelnych jest konieczny aby uzyskać nieporuszone zdjęcia na świetle zastanym (gdy ksiądz zabroni błyskać albo jak bede chciał zrobić kilka ujęć na zastanym) a może f2.8 w moim zoomie wystarczy

P.S.Chłopaki Jak już będziecie mieli te szkło i trochę się z nim oswoicie to dajcie znać jak wrażenia.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 13-02-2008 o 15:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    A ja dałem ogłoszenie na CB, że chcę kupić i cisza. Ech ;-)
    to się nie sprawdza, tez dałem kiedyś ogłoszenie, że kupię matówkę EE-D i nic... :-(
    Tutejsze TIPy chyba tak obrosły w piorka, że nie czytają nawet kategorii "kupię" bo klienci i tak sami do nich walą drzwiami i oknami ;-)

matówki do tej pory nie znalazłem, natomiast 28/1.8 udało mi się wyhaczyć na Allegro :-)

gwozdzt z tym wyborem to się z tobą zgadzam, wychodzi na to że jak kasy za wiele nie ma to albo 28/1.8 albo nic i właśnie się zastanawiam ...
    umknęła Ci myśl przewodnia mojej wypowiedzi, a mianowicie zamiast się zastanawiać można po prostu nabyć ten słoik i sprawdzic na własne oczy :-)

mam przecież zooma który ma szeroki kąt i F2.8, ciekawi mnie czy wiele zyskam, o ile w ogóle w przypadku tego szkła na jakości obrazu
    na rozdzielczości (szczególnie w rogach) na pewno nie.
    http://the-digital-picture.com/Revie...mp=1&APIComp=0

jeśli chodzi o winietę to jest spora poprawa
    http://the-digital-picture.com/Revie...mp=2&APIComp=0

a przede wszystkim czy zysk na świetle wiele mi da
    prosto policzyć: 1/20 @ f/2,8 = 1/50 @f/1,8

bo dla światła przedewszystkim mysle o tym szkle,
    no przecież :-)

chodzi mi o zdjęcia w kościele gdzie bywa ciemno, czy ten przeskok na przysłonę F 1.8/2.0 w często ciemnych warunkach kościelnych jest konieczny aby uzyskać nieporuszone zdjęcia na świetle zastanym (gdy ksiądz zabroni błyskać albo jak bede chciał zrobić kilka ujęć na zastanym) a może f2.8 w moim zoomie wystarczy
    nikt tu nie ma szklanej kuli i nie jest w stanie zgadnąć który kościół masz na myśli :-)
    każdy jest inny - w jednym wystarczy, w innym nie :-)

ale jak sie zasadzasz z nim do kościoła, to potrzebujesz jeszcze drugie body 5D z 85/1,8 bo nie będziesz przecież żonglował słoikami ;-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 13-02-2008 o 15:34
    Pozdrowienia, Tomek

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do TIPa potrafię trafić :-) Najsampierw chciałem się zorientować, czy ktoś nie chce sprzedać używki w niezłym stanie. Widać, że nie bardzo ;-)

A ten dział działa. Kupiłem tak swojego 20D.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    umknęła Ci myśl przewodnia mojej wypowiedzi, a mianowicie zamiast się zastanawiać można po prostu nabyć ten słoik i sprawdzic na własne oczy :-)
    Chyba masz racje tak trzeba będzie zrobić, ale wasze fotki i opnie o waszych nowych słoikach chętnie wezmę pod uwagę.

nikt tu nie ma szklanej kuli i nie jest w stanie zgadnąć który kościół masz na myśli :-)
    każdy jest inny - w jednym wystarczy, w innym nie :-)
    Nigdy nie wiadomo jaki się trafi ale biorąc pod uwagę Prawa Murphiego lepiej założyć że będzie ciemny zresztą wcześniej czy później któryś będzie ciemny a lepiej być przygotowanym na taką sytuacje....hehe chyba sam sobie odpowiedziałem na moje wątpliwości.
    ale jak sie zasadzasz z nim do kościoła, to potrzebujesz jeszcze drugie body 5D z 85/1,8 bo nie będziesz przecież żonglował słoikami ;-)
    Finansowo na razie nie wydolę na dwie piątki, 85-tkę/1.8 kupuje obowiązkowo ale mam zamiar zakręcić ją do 40D bo na drugie 5D funduszy braknie.

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 13-02-2008 o 15:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Do TIPa potrafię trafić :-) Najsampierw chciałem się zorientować, czy ktoś nie chce sprzedać używki w niezłym stanie. Widać, że nie bardzo ;-)
    A ten dział działa. Kupiłem tak swojego 20D.
    jeśli idzie o tą matówkę to chętnie kupiłbym nową, ale po prostu nie ma.
    W niektórych sklepach internetowych jest w ofercie, ale jak przyjdzie co do rzeczy, to każą zamawiać, czekac i tak w jednym czekam już miesiąc...

a wracając do 28/1,8 a konkretnie do jego rozdzielczości to zastanawiam się czy na digital-picture nie mieli jakiegoś pechowego egzemplarza, bo na slrgear nie wygląda to już tak źle (a środek stałki nawet wypada ostrzej):

http://www.slrgear.com/reviews/index.php

Załącznik 4067

Chyba masz racje tak trzeba będzie zrobić, ale wasze fotki i opnie o waszych nowych słoikach chętnie wezmę pod uwagę.
    mnie baaardzo przekonała ta opinia:
    http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=24

na razie nie wydolę na dwie piątki, 85-tkę/1.8 kupuje obowiązkowo ale mam zamiar zakręcić ją do 40D
    też dobry pomysł.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 13-02-2008 o 16:02
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec

Domyślnie

28 1.8 mialem,nie polecam i zamienilem na 50 1.4 "niebo a ziemia"
    pozdrowienia

Strona 14 z 54 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów