na poczatku prosze o nie linczowanie mnie z powodu tematu:P
wiec przegladalem to forum juz chyba 1000 razy, szperalem w necie na tysiacach stron w poszukiwaniu aparatu dla mnie...
moge powiedziec ze o fotografi juz cos nieco wiem, wiem o co chodzi z iso, przyslona, migawka, obiektywami, czemu pisze tam np. 10x zoom opt. itd itp. czyli te podstawy jakos ogarnalem
mam juz jeden aparacik ale na jego temat nie bede sie wypowaidal :P
wiec z poczatku interesowal mnie aparat z duzym zoomem, (skupilem sie na s3 is), czesto bywam w gorach ostatnimi czasu na wedrowkach i zawsze chcialem moc wykonac dobre zblizenie na szczyty (giewont, kasprowy, czy inne z inncch gor tez..., tak samo jak sprobowac sfotogr. ksiezyc, czy kumpla co biega za pilka czy cos w tym stylu itd. itp.)
no ale po przeczytaniu watku od pani vectra (tu juz zaznaczam ze nie potrzeba mi wklejania linkow do podobnych tematow :P ) w ktorym owa pani zdecydowala sie na G5 to ja sam zaczalem sie zastanawiac na mniejszym zoomem, lecz wiekszej matrycy (fizycznej)... tutaj nikony 8400, 8800, ten drugi juz zoom 8x ale do konca nie wiem ile kosztuje :P ok 2000 PLN mi sie wydaje...
no i kolejny problemik...
mam karte SD 1 gb i akumulatorki AA sztuk 4 po 2300 mah i dobrze by bylo gdyby ten nowy aparat mogl je wlasnie przyjac (dlatego myslalem o s3 is)
...ale... karte moge sprzedac, baterie tez, kupic nowe itd itp. i niby w sumie nawet nie tak zle... ALE.... (!!!) nie chce kupic aparatu za 2 koła z jakims akumulatorkiem lijon czy innym ktory mi sie rozladuje podczas schodzenia np. z dol. 5 stawow i juz nad morskim okiem sobie nie popstrykam....... (czy gdziekolwiek wiadomo gdzie baterie typu AA mozna miec zawsze zapasowe).... tu czytalem o lumixach, wiadomo, reklamy, marketing ale wyczytalem ze bateria by mnie mogla zawiesc...
idealny bylby gdyby mial obiektyw f2.0 (G5), matryce 2,3', RAW (dla zabawy z hdr) (nikon) zoom opt. + AA + karty SD (s3 is) i oczywiscie wiele roznych innych bajerow
i zeby szlo podokrecac rozne filtry polar. i szare polowki
prosze wiec o doradzenie mi jakiegos sprzetu... mysle o kwocie do 2000 (narazie sie przymierzam do kupna, chcialbym miec cos "na oku")
z góry dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi
pozdro!