Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czy kupować czyszczone obiektywy??

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Czy kupować czyszczone obiektywy??

Witam,

jakie są Wasze zdania na temat czyszczenia obiektywów. Komu to zlecać i czy w ogóle korzystacie z tego typu usług? Zastanawiam się nad kupnem Canona 24-85 USM i sprzedawca poinformował mnie, że obiektyw był oddany do czyszczenia (do jakiejś firmy). Ponoć obiektyw zawiało na plaży i trzeba było go przedmuchać. Zastanawiam się czy to szkło, które należy do stosunkowo skomplikowanych (15/12), nie ucierpiało w skutek tego zabiegu. Wypowiedzcie się proszę na ten temat i dajcie ewentualnie rady na co muszę uważać przy sprawdzaniu tego obiektywu (nigdy nie kupowałem używki)

Pozdrawiam

duperel

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

sprawdzic czy nie skrzypi, zgrzyta, czy pierscienie obracaja sie plynnie a na koniec zrobic kilka zdjec testowych, obejrzec i zdecydowac czy Ci pasuja.

Tak nawiasem mowiac, wolalbys zeby ten obiektyw byl eksploatowany z piaskiem w srodku? Wtedy dopiero moglo by byc wszystko zjechane

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie twierdzę, że bym wolał. Obawiam się tylko czy po rozłożeniu i czyszczeniu obiektyw będzie pracował tak samo jak fabryczni zmontowany.

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie

Jesli byl czyszczony w serwisie Canona a nie u znajomego zegarmistrza -
    to mozesz brac spokojnie.
    Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

duperel, ogladajac twoje watki dochodze do wniosku ze nick'a masz bardzo adekwatnego

jesli w tym szkle wszystko plynnie chodzi, nic nie trze itp, jesli zdjecia Ci sie spodobaja to ja nie widze problemu.. no a jesli kolor bedzie pasowal (http://canon-board.info/showthread.php?t=18135) to bierz w ciemno

a tak swoja droga - przestan sie tak wszystkim przejmowac i zacznij wreszcie zdjecia robic

pawelnow
    Guest

Domyślnie

czasem lepiej u dobrego zegarmistrza niz w autoryzowanym serwisie po kilku przygodach wiem co mówie

Uprawnienia umieszczania postów