Musi miec USM? Nie prosciej kupic EF-S 18-55? A moze sie nawet trafi wersja z USM na allegro/ebay.
Musi miec USM? Nie prosciej kupic EF-S 18-55? A moze sie nawet trafi wersja z USM na allegro/ebay.
usm koniecznie, często robie zdjęcia w zamknietych pomieszczeniach gdzie swiatło nie jest najpiekniejsze... podstawowy silniczek zbyt wolno rusza sie, testuje
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Kubba, Tobie potrzene jest porzadne jasne szklo skoro robisz w trudnych warunkach a nie jakas wydmuszka z USM :-) USM Ci w niczym nie pomoze.
Niedawno kupiłem na Allegro 24-85 USM i jestem pod wrażeniem! Ostrość dla mnie zdumiewająca (porównuję do Tamrona 28-200 Super II Makro), szybkość nawet w złych warunkach oświetlenia też rewelacyjna. Wg optyczne.pl miał mieć gorszą ostrość na 85mm., ale ja tego nie stwierdziłem. Miałem dokładnie takie jak Kubba potrzeby - na szerokim kącie 18mm mi nie zależało, a 70mm to było za krótko. Z dylematu 24-85 czy 28-105 wybrałem ten pierwszy.
W uzupełnieniu, pojawiło się takie szkło na allegro, sprzedający napisał:
UWAGA - nie polecam tego obiektywu dla lustrzanek cyfrowych. To znaczy można go stosować bez problemów, ale ze względu na konstrukcję dostosowaną do fotografii analogowej (głównie chodzi o telecentryczność i rodzaj warstw, fotografujący wiedzą o co chodzi) zdjęcia na cyfrze wychodzą jak na mój gust zbyt miękko. Ale jak ktoś lubi, to nic nie stoi na przeszkodzie, ale uprzedzałem.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
a co sądzicie o takim szkiełku, niestety bez usm Canon EF 28-70mm f/3.5-4.5 II czy moglibyscie mi podać oznaczenia ekwiwalentow usmow innych marek??
Ten Canon 28-70 / 3.5-4.5 Podobno jest bardzo dobry optycznie - polecamtesty w internecie (co prawda za wiele tego nie ma). Niestety, nie ma wewnetrznago ogniskowania, przez co używanie np. polara może być trudne. Nie ma tez USM.
Ale za te pieniądze (350 zł) to na pewno dobre szkło.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner