Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: tani dobry standardowy zoom z USM

Mieszany widok

Kubba
    Guest

Domyślnie tani dobry standardowy zoom z USM

nie wiem czy jest takie cuś które spełniało by moje wymagania, jesli moglibyscie mi pomoc bylbym bardzo wdzięczny. Jeśli temat sie pokrywa z jakimś wczesniejszym to z góry przepraszam.podkresam ze dysponuje baaardzo ograniczonym budżetem. szkiełko ma mieć zastosowanie reporterskie w piśmie niepowalającej jakości, no ale zawsze to jakaś reporterka z tąd konieczność USM'a .jeszcze jedno pytanko, tak przy okazji pisania postu... jak są oznaczane szybkie silniki w sigmie i tamronie??

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Musisz sprecyzować:
    1. Do cyfry czy do analoga
    2. Jaki jest budżet na to szkło
    3. Jak bardzo szerokiego kąta potrzebujesz
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Kubba
    Guest

Domyślnie

do cyfry,
    kąt nie musi być super szeroki, tak zeby po croppie nie dawał wiecej niz 50mm
    cena...mocno ograniczona max 500 (ale tylko uzywane) tam gdzie nie jest wymagana blyskawiczna reakcja i gdzie kazda fotka nie jest niepowtarzalna uzywam manualnych szkiełek pod M42

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W takim razie proponuje wybrać pomiędzy:
    EF 28-105/3.5-4.5 USM MkI - bez problemu znajdziesz w cenie do 500 zł
    EF 24-85/3.5-4.5 USM - tu może byc problem znaleźć egzemplarz w ładnym stanie za pięć stówek, ale czasem się gdzieś trafiają
    Ten drugi jest ponoć trochę ostrzejszy.

Kubba
    Guest

Domyślnie

a czytalem pare słówek na temat tych szkiełek, podobno do cyferki jakotakie (ale rozumiem ze nic lepszego nie moge oczekiwać w takim przedziale cenowym)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mówiąc wprost to nie, chyba że coś starszego bez USM. Niemniej z tą niezadawalającą jakością to bym nie przesadzał, eLki to to oczywiście nie są ale ja tam ze swojego 28-105 jestem zadowolony bo uzyskiwane zdjęcia są wyraźnie lepsze od tych z KIT-a, a 24-85 spisuje się na cyfrze ponoć jeszcze lepiej.
    Co do szkieł innych marek w tym przedziale cenowym nie będę się wypowiadał, bo ich po prostu nie znam (generalnie należy uważać na Sigmy, bo cześć z tych starszych nie chodzi z cyfrą, jest gdzieś na forum link do listy tych niekompatybilnych)

EDIT: znalazłem ten link: http://translate.google.com/translat...language_tools
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 04-01-2007 o 03:16

Kubba
    Guest

Domyślnie

a jaki jeszcze moglby być godny polecenia, ktory byl by w miare znośny do cyfry?? co sądzicie o http://allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any. Canon 35-135 4-5.6

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubba Zobacz posta
    a jaki jeszcze moglby być godny polecenia, ktory byl by w miare znośny do cyfry?? co sądzicie o http://allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any. Canon 35-135 4-5.6
    W uzupełnieniu, pojawiło się takie szkło na allegro, sprzedający napisał:
    UWAGA - nie polecam tego obiektywu dla lustrzanek cyfrowych. To znaczy można go stosować bez problemów, ale ze względu na konstrukcję dostosowaną do fotografii analogowej (głównie chodzi o telecentryczność i rodzaj warstw, fotografujący wiedzą o co chodzi) zdjęcia na cyfrze wychodzą jak na mój gust zbyt miękko. Ale jak ktoś lubi, to nic nie stoi na przeszkodzie, ale uprzedzałem.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

35 na cropie? za wasko!

Kubba
    Guest

Domyślnie

jak dla mnie taka szerokość możę być, chodzi mi bardziej o to jakiej jakości jest to szkiełko, czy za cene do 350 zł powiniennem być z tego zadowolony??

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów