-
tani dobry standardowy zoom z USM
nie wiem czy jest takie cuś które spełniało by moje wymagania, jesli moglibyscie mi pomoc bylbym bardzo wdzięczny. Jeśli temat sie pokrywa z jakimś wczesniejszym to z góry przepraszam.podkresam ze dysponuje baaardzo ograniczonym budżetem. szkiełko ma mieć zastosowanie reporterskie w piśmie niepowalającej jakości, no ale zawsze to jakaś reporterka z tąd konieczność USM'a .jeszcze jedno pytanko, tak przy okazji pisania postu... jak są oznaczane szybkie silniki w sigmie i tamronie??
-
-
Cenzor
Musisz sprecyzować:
1. Do cyfry czy do analoga
2. Jaki jest budżet na to szkło
3. Jak bardzo szerokiego kąta potrzebujesz
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
-
do cyfry,
kąt nie musi być super szeroki, tak zeby po croppie nie dawał wiecej niz 50mm
cena...mocno ograniczona max 500 (ale tylko uzywane) tam gdzie nie jest wymagana blyskawiczna reakcja i gdzie kazda fotka nie jest niepowtarzalna uzywam manualnych szkiełek pod M42
-
Cenzor
W takim razie proponuje wybrać pomiędzy:
EF 28-105/3.5-4.5 USM MkI - bez problemu znajdziesz w cenie do 500 zł
EF 24-85/3.5-4.5 USM - tu może byc problem znaleźć egzemplarz w ładnym stanie za pięć stówek, ale czasem się gdzieś trafiają
Ten drugi jest ponoć trochę ostrzejszy.
-
a czytalem pare słówek na temat tych szkiełek, podobno do cyferki jakotakie (ale rozumiem ze nic lepszego nie moge oczekiwać w takim przedziale cenowym)
-
Cenzor
Mówiąc wprost to nie, chyba że coś starszego bez USM. Niemniej z tą niezadawalającą jakością to bym nie przesadzał, eLki to to oczywiście nie są ale ja tam ze swojego 28-105 jestem zadowolony bo uzyskiwane zdjęcia są wyraźnie lepsze od tych z KIT-a, a 24-85 spisuje się na cyfrze ponoć jeszcze lepiej.
Co do szkieł innych marek w tym przedziale cenowym nie będę się wypowiadał, bo ich po prostu nie znam (generalnie należy uważać na Sigmy, bo cześć z tych starszych nie chodzi z cyfrą, jest gdzieś na forum link do listy tych niekompatybilnych)
EDIT: znalazłem ten link: http://translate.google.com/translat...language_tools
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 04-01-2007 o 03:16
-
a jaki jeszcze moglby być godny polecenia, ktory byl by w miare znośny do cyfry?? co sądzicie o http://allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any. Canon 35-135 4-5.6
-
Pełne uzależnienie
-
jak dla mnie taka szerokość możę być, chodzi mi bardziej o to jakiej jakości jest to szkiełko, czy za cene do 350 zł powiniennem być z tego zadowolony??
-
Cenzor
Ktoś tu kiedyś, dano temu, napisał że optycznie jest porównywalny z 28-105/3.5-4.5. Z testów na photodo.com (nie wiem na ile są wiarygodne) wynika że to porównywalna klasa optyczna co 24-85/3.5-4.5.
Jedno jest pewne, za 350 zł to wyboru za dużego nie ma.
Uprawnienia umieszczania postów