Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Potrójny jubileusz Canona w 2007 r!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Potrójny jubileusz Canona w 2007 r!

Canon świętuje w tym roku potrójną rocznicę.

70 - lecie produkcji aparatów.
    Choć w rzeczywistości jest to nieco bardziej skomplikowane. Zaczęli je produkować jako laboratorium już w 1933r. Były to aparaty prototypowe o wdzięcznej nazwie Kwanon. Pod koniec roku 1935 wyprodukowano aparat dalmierzowy Hansa Canon z optyką Nikona (Nikkor 50mm f/3.5). Była to właściwie kopia Leicy i był to pierwszy produkowany seryjnie (10 szt. miesięcznie) aparat Canona. W czerwcu 1936 r. podjęto decyzję o powołaniu firmy "Precision Optical Instruments Laboratory" żeby 10 sierpnia 1937r. powołać do życia spółkę akcyjną Precision Optical Industry Co., Ltd. I własnie ta data jest oficjalnie uważana za moment powstania firmy Canon. Warto jeszcze dodać, że nazwa Canon Camera Co., Ltd pojawia sie dopiero w 1947 r.

20-lecie systemu EOS i powstania mocowania EF.
    Pierwszego marca 1987 r. zaprezentowano (w 50-te gody ) model Canon EOS 650 razem z nowymi szkłami (była ich bardzo skromna liczba) mocowanymi na nowy bagnet EF. System EOS (Electro Optical System) wyróżniał się tym (o czym pewnie każdy na tym forum wie), że wszystkie połączenia aparatu z obiektywem były realizowane na drodze elektrycznej. Bagnet EF charakteryzował się też dużo większą średnicą niż FD - 54mm i miał mniejszą odległość obrazową. Jakby tego było mało to w tym samym czasie wypuścili na rynek pierwsze USM-y, które to tak na prawdę były największym "gwoździem do tumny" dla konkurencji . W maju tego samego roku pojawił się nieco bardziej zaawansowany model EOS 620.
    Jednocześnie w tym samym czasie firma podjęła niezwykle istotną i ryzykowną decyzję o zaprzestaniu produkcji aparatów i obiektywów do systemu FD. Czas pokazał jak była ona trafna.

I trzecia to 25-ta rocznica powstania klubu "Club Canon magazine" który z czasem przekształcił sie w EOS Magazine. Dokładna data powstania to październik roku 1982.

PS. Jak będę miał czas to mogę wrzucić na forum całą Historię naszej Wspaniałej Firmy - choć nie wiem czy gdzieś już tutaj nie ma .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

fajne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Słyszałem nawet ze przy tej okazji ma zostać zaprezentowany nowy EOS 3d, już nawet pojawiły się fotki :

O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

no mnie się też to spodobało a o historii też bym poczytał
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Słyszałem nawet ze przy tej okazji ma zostać zaprezentowany nowy EOS 3d, już nawet pojawiły się fotki :
    Cichy chłopie daj już z tym spokój . To nie ten wątek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kolekcjoner - to chyba czas cos tutaj zmienic - moze np. mocowanie obiektywów?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Kolekcjoner - to chyba czas cos tutaj zmienic - moze np. mocowanie obiektywów?
    Nie strasz właśnie dojrzewam do kolejnego zakupu .
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

To już za ~17 minut
    350D

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Dokleić by tu tych dwóch :-)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=24795
    http://canon-board.info/showthread.php?t=24811

i następnych, co się jeszcze obudzą :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna Awatar DigiFoto
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Dokleić by tu tych dwóch :-)...

...i następnych, co się jeszcze obudzą :-)
    "tych dwóch" - no proszę, zaiste mądrala pełną gębą.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów