Przyklejony wątek w tym dziale: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
Dobrze rozumiesz - kazda lampa serii EX wspolpracuje i z E-TTL I i z II.ale jesli dobrze rozumiem rozmawiamy od 580EX a tam jest jak wół napisane o zgodnosci z obydwoma systemami
W tym przypadku jednak podlaczenie lampy 580EX ustawionej na tryb TTL do body wysylajacego informacje tylko w trybie E-TTL (niewazne I czy II) jak widac daje wlasnie taki efekt - brak blysku a tylko wspomaganie.
Dlaczego? Dobre pytanie...
w 30D wspomaganie ostrości bez błysku jest banalne do ustawienia. w 350D się nie da? bez jaj...
I am FX
Podepne sie...
Mam 400D i 580EX... w instrukcji od lampy na 1szych stronach pisze ze w programie P podczas robienia zdjec jest przedblysk (pomiar AF)...U mnie nie ma...Bawilem cie C.Fn a aparacie i w lampie...jedyne do czego doszedlem to wylaczenie wspomagania AF w lampie za pomoca "diodek"...
da sie jakos ustawic przedblysk lampy... tak jak to ma nieraz samo body ze wyzwala 3 probne blyski???
Nie mam 580, tylko 430, ale myslę, że:
1. Jest przedbłysk, tylko go nie widzisz. Niektórzy twierdzą, że widzą, ale ja myślę, że oszukują
.
2. IMO to nie wspomaganie AF, tylko pomiar ekspozycji
3. Nie da się włączyć wspomagania AF w postaci "strobo" jak na wbudowanej lampie.
4. Nawet gdyby się dało: naprawdę chciałbyś to włączyć? Jesteś chyba jedyny na świecie. Wg mnie to "strobo" to jedno z głupszych rozwiązań wspomagania AF.
Ostatnio edytowane przez gkocur ; 16-07-2007 o 15:25
40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex
30D + grip, ef-s 18-55, ef 24-105 L f/4 IS USM, ef 70-200 L f/2,8 IS USM, ef 50 f/1,8, 430ex + stofen, 2x2GB, lowepro nowa 4aw, Fomei PRV-3 Sport, i-Tec X's-Drive 40GB (vosonic vp2160)
odpalilem jeszcze raz...patrze sie bezposrednio w lampe...wciskam spust do polowy...slusze ze zlapalo AF...i sory...ale przedblysku ja nie widze...
kumpel mi powiedzial ze przedblysk jest jezeli te "diody" sobie nie poradza... nie mam jak teeraz sprawdzic...nie dysponuje duzym ciemnym pomieszczeniem
jest tylko jeden błysk próbny - taki szybki że go nie widzisz. to trzy inne to błyski wspomagające AF (mowa o lampie wewnętrznej) lub redukcja czerwonych oczu. nie są to błyski pomiarowe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to ci wytłumaczę najprościej jak się da - zrób zdjęcie na długim czasie naświetlania, np 5 sekund, lampę wcześniej ustaw aby odpalała na drugą kurtynę. ile widzisz błysków???? DWA!!!!!! pierwszy pomiarowy, drugi właściwy.
i sposób drugi: jak robisz zdjęcie z lampą patrząc przez wizjer - czy widzisz chociaż ślady błysku przez wizjer? - TAK, ale widzisz ślady błysku pomiarowego, bo główny błysk jest niewidoczny przez wizjer gdyż zasłania go podniesione uż wtedy na maksa lustro!
diody to wspomaganie AF, a błysk jest błyskiem pomiarowym siły ekspozycji lampy i nie ma nic wspólnego z AF. nie słuchaj głupiego kolegi który nie ma bladego pojęcia o tym co mówi.
i jeszcze jedno - różnica pomiędzy błyskami sięga rzędu 1/10000 sekundy. jakbyś potrafił zobaczyć tą różnicę normalnie, gdy lampa odpala na pierwszą kurtynę to znaczy, że nie jesteś normalny
p.s. przedbłysk jest ZAWSZE, chyba że dasz lampę na tryb manualny.
Ostatnio edytowane przez mkwiek ; 16-07-2007 o 17:23 Powód: Automerged Doublepost
I am FX