Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: Co czytacie ? Czasopisma / gazety / gazeta / miesieczniki /

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czytam niekiedy Fotokurier i Foto.
    Głównie ten pierwszy z racji tego, że go łatwo można kupić na giełdzie w Stodole.

Dodatki fotograficzne do znanych tytułów komputerowych typu Chip, itd, omijam szerokim łukiem jak i te gazety w wersjach oryginalnych. Rzadko jest w nich coś nowego, zwykle wiem to z .netu wcześniej lub ze swoich kanałów.
    W tych dodatkach zwykle jest numerologia, a nie ma nic o specyfice robienia fotografii, dzielenie się doświadczeniami fotograficznymi, itd. Czytanie kolejnego artykułu o tym, że jakaś firma np. Pentagram (!!!) zrobiła aparat z 5 mln pixeli za 1000 zł mnie nudzi. Do tego wystarczy przejrzeć co jakiś czas dpreview.com lub www.steves-digicams.com. (Prawie) Za darmo.

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq
    Witam,

Stalem dzis w empiku przed regalem i przegladalem wiele roznych gazet, czasopism, miesiecznikow i innych..

[ciach]
    Czy znacie/czytacie jakies tytuly traktujace o takiej fotografi (dwa x "i" ?) cyfrowej ktore mozecie polecic ? Czy jest jakas w miare obiektywna gazeta/czasopismo/miesiecznik/kwartalnik ktory warto kupic, zaprenumerowac ?

Jedna sprawa to sprawa sprzetu, a druga to sprawa techniki i doskonalenia robienia zdjec. To zwykle nie idzie w parze, bo jak wiadomo nie aparat robi zdjecia. . . :wink:

Cos z tego tematu w formie gazetowo/pisemnej ?
    Jak byles w EMPIK'u to powinienes zalwazyc ze jest tez taka gazeta jak Practical Photography, IMHO jest swietna, piekne zdjecia, jakies tam artykuly o sprzecie, PS'ie, itp. Niestety jezyk angielski wymagany. Ceny juz nie pamietam, ale tania nie byla...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

ja polecam z gazet niekoniecznie polskich Practical Photography. drogie jak cholera (ponad 30 zl w Empiku), ale dużo testów i porad od zawodowych fotografów. zaprenumerowałem to po kupnie 3 numerów w Empiku i wyszło mi taniej: z 20 zł za numer. dodatkowo prenumeratorzy dostają prezent (zwykle można wybrać - np. statyw velbon (dość średni), jakiś czytnik, teraz był plecak Orion Trekker. w zeszłym roku było DVD z tutorialami dla prenumeratorów... dużo bardzo praktycznych porad i nie są to tylko teksty w stylu "kup sobie 600mm/L to będziesz robić dobre zdjęcia dzikiej natury". polecam podejść do Empiku i obejrzeć sobie jeden numer.

PS tak, pewnie większość z tych rzeczy można znaleść w necie za darmo.
    gra i buczy bebop

Dopiero zaczyna Awatar pysiek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja rowniez polecam Practical Photography, jak rowniez Photography Monthly i Amateur Photographer. Zdaje sobie sprawe ze moze to byc dosc drogie, ale zawsze mozna sobie przekartkowac w Empiku. No i jak pisze bebop, w prenumeracie jest duzo taniej. Podoba mi sie w nich to ze sa to bardziej gazety o zdjeciach, robieniu zdjec, fotografi itp. a w duzo mniejszym stopniu o sprzecie. Oczywiscie w pewnym momencie rady zaczynaja sie powtarzac ('uzyj filtr polaryzacyjny', 'uzyj filtr polowkowy', 'crop', itp...) ale sa naprawde doskonale dla poczatkujacych i srednio zaawansowanych.

Dodatkowo polecam Professional Photograper. Dla tych ktorzy chcieli by (tak jak ja) sprobowac kiedys sil w branzy.

Przy okazji... poniewaz zmieniam mieszkanie, mam spora sterte tych wlasnie gazet do oddania w dobre rece, jesli ktos jest zainteresowany. Odbior osobisty. W Dublinie ;-) .

pozdrawiam, Jarek.
    Ostatnio edytowane przez pysiek ; 26-06-2005 o 13:22
    Canon, Horizon, Mamiya & Zorki

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Koleżanka żony pracując w kiosku z gazetami i wiedząc jakie mam zainterEsowania, podrzuca żonie różniego rodzaju miesięczniki Foto (i nie tylko). Ja je czytam a potem oddaję. Ale układ !!! MI SIĘ PODOBA.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Koleżanka żony pracując w kiosku z gazetami i wiedząc jakie mam zainterEsowania, podrzuca żonie różniego rodzaju miesięczniki Foto (i nie tylko). Ja je czytam a potem oddaję.
    Tylko musisz uważać, żeby nie zniszczyć jak Ci ślinka pocieknie przy oglądaniu reklamy jakiegoś nowego szkła

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

I tak tak te gazetki idą do zwrotu do kolportera, a tem pewnie je niszczą.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Arecki
    Guest

Domyślnie

Ja czytam nieregularnie, foto, fotokurier, pozytyw, zoom - pcwk i inne wydania specjalne odnośnie fotografii, niestety z angielskim u mnie kiepsko więc prasę foto anglojęzyczną jedynie przeglądam ze względu na ciekawe zdjęcia...

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Przez 4 lata kupowałem "Foto" ale stwierdziłem ze juz dosyć.
    Zdecydowana większość stron to reklamy. Drażnią mnie też pseudo artystyczne zdjęcia niby to znanych i cenionych twórców - kwestia gustu.
    Zdecydowanie bardzij podoba mi się Chip Foto Video Digital. Owszem testy sprzetu sa marne ale jest sporo ciekawych tekstów o technice fotografowania, obróbce. niby dla poczatkujacych ale nie tylko

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Post Digital Camera World

Ja ostatnio wpadłem na coś takiego: Link

Ładnie się czyta - można zamówić prenumeratę (analogicznie jak Practical Photography) do tego płytka CD z tutorialami itp... no i myślę że więcej materiału niż w PP.

Pozdrawiam.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów