Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: na co zwrócić uwagę przy zakupie D30 (nie 30D!)

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Dziś nowości rozczarowują, vide G7 czy nikon D40
    a co Ty chcesz od G7?? akurat malem okazje sie nim pobawic 2 dni temu bo znajomy sobie kupił i jak dla mnie to ten aparacik jest rewelacyjny dla ambitniejszego amatora ktoremu jednak nie zalezy na mieszaniu szkłami i dylematach jaki obiektyw kupic a na czyms co daje pewne mozliwosci lustrzanek w duzo poręczniejszym opakowaniu...
    moim zdaniem jesli użytkownik 350/400D nie wyjdzie z optyką poza kit czy 17-85 is (lub podobnie udane szkła) to ten kompakt byłby lepszym rozwiązaniem
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 05-01-2007 o 12:41
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a co Ty chcesz od G7??
    Od G7 już raczej nic :-( chociaż w kwestii RAW nie bagatelizowałbym rosyjskich hakerów :-)

Natomiast od G8 chciałbym, aby paskudne żółte kukiełki oddały to, co zabrały: RAW, obracany LCD i obiektyw f/2,0
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto

Domyślnie

Od G7 już raczej nic :-( chociaż w kwestii RAW nie bagatelizowałbym rosyjskich hakerów :-)

Natomiast od G8 chciałbym, aby paskudne żółte kukiełki oddały to, co zabrały: RAW, obracany LCD i obiektyw f/2,0
    RAW w takim aparacie to by chyba była przesada ilu amatorów dałoby sobie rade z obróbką? a obracany LCD... to moze w nastepcy 30D(40D?) mozliwosc kadrowania na LCD tez powinni dołozyc?:-D
    to chyba zbędny element, przynjamniej z mojego punktu widzenia....

obiektyw to rzeczywiscie mogłby byc jasniejszy i to chyba jedyny manament choc na codzien to niewielki bo podciągniesz na ISO i problem rozwiązany

a to pokrętło do ISO... jak dla mnie bajka chętnie bym widział u siebie gdzies pod ręka bo to rozwiązanie, rewelacja aż sie chce kręcic

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

RAW w takim aparacie to by chyba była przesada
    Tiaaa, w całej serii G1/2/3/5/6 rzeczywiście przesadzili ...

ilu amatorów dałoby sobie rade z obróbką?
    Sądzę, że większość amatorów; natomiast pstrykacze mnie nie interesuja.
    Zreszta seria G do tej pory raczej nie była adresowana do kompletnych lamerów.

a obracany LCD... to chyba zbędny element, przynjamniej z mojego punktu widzenia....
    Masz w związku z tym bardzo jednorodny ten pkt widzenia, bo właśnie kręcony LCD znacznie ułatwia kadrowanie z różnych nietypowych pktów widzenia :-P

to moze w nastepcy 30D(40D?) mozliwosc kadrowania na LCD tez powinni dołozyc?:-D
    To mnie akurat nie interesuje.
    Skuteczność i wygoda korzystania z wizjera optycznego czy przyrośniętego do tylnej ścianki LCD jest tak samo beznadziejna w przypadkach gdy:
    - coś nam się nie mieści w kadrze, a za plecami została tylko ściana,
    - chcemy uzyskać żabią perspektywę, a podłoże jest mokre,
    - fotografujemy na koncercie, a nie znajdujemy się w pierwszym rzędzie pod sceną,
    - chcemy coś sfotografować ukradkiem "z kolana" lub zza rogu :-) ... itd.

obiektyw to rzeczywiscie mogłby byc jasniejszy i to chyba jedyny manament choc na codzien to niewielki bo podciągniesz na ISO i problem rozwiązany
    Byłbym dość sceptyczny wobec tego podciągania na matrycy 1/1,8" o 10MPix...

a to pokrętło do ISO... jak dla mnie bajka chętnie bym widział u siebie gdzies pod ręka bo to rozwiązanie, rewelacja aż sie chce kręcic
    Cóż, de gustibus non est disputandum - ale ja tam bym nie zamienił RAWów, kręconego LCD i f/2,0 na jedno marne pokrętło do ISO ...
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 05-01-2007 o 19:51
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A ja myślę że w canonie dobrze przeanalizowali co i dla kogo G7 ma mieć lub nie . Z tego co słyszę to sprzedaje się bardzo dobrze nawet u nas .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Ja bym też polecił D60. Szybszy i poziom szumów baaardzo w porządku. Tak samo jak D30, można nim wbijać gwoździe.

W używanych aparatach trzeba też sprawdzić, czy matryca cały czas jest na swoim miejscu (bywa, że jest minimalnie skrzywiona, ktoś mógł aparatem wbijać te gwoździe). Najlepiej z jakimś tele na pełnej dziurze.

Jeśli nie przywiązujesz wagi do firmy i nie zamierzasz zjeźdzać na nartach z aparatem w ręku (D30/D60 przeżyje ewentualne upadki) to mogę też Ci polecić Nikona D70 (ceny na Allegro ok. 1k zł). Bardzo przyzwoity aparat, solidna konstrukcja i bije możliwościami 300D na głowę... (jakby ktoś się przymierzał do linczu, to polecam najpierw lekturę )

Miasto

Domyślnie

Skuteczność i wygoda korzystania z wizjera optycznego czy przyrośniętego do tylnej ścianki LCD jest tak samo beznadziejna w przypadkach gdy:
    - coś nam się nie mieści w kadrze, a za plecami została tylko ściana,
    - chcemy uzyskać żabią perspektywę, a podłoże jest mokre,
    - fotografujemy na koncercie, a nie znajdujemy się w pierwszym rzędzie pod sceną,
    - chcemy coś sfotografować ukradkiem "z kolana" lub zza rogu :-) ... itd.
    gwozdzt ja mysle ze Ty szukasz dziury w całym... to bardzo dobry aparacik jak napisał kolekcjoner oni musieli sie zastnaowic dla kogo jest ten aparat i do czego ma słuzyc a ze sie sprzedaje całkiem nieźle wiec chyba sie nie pomylili
    nie wiem jakiego sprzętu Ty uzywasz ale dalej bede uwazał ze odwracane LCD(choc moze dla to odwracanie ma czasem sens w sytuacjach jakie opisałes) czy RAW w takim sprzecie to przesada jak ktos chce RAW to jednak lepsza matryca i zdecydowanie lepsza optyka... wiec lustrzanka
    jak lustrzanka to o kadrowaniu w LCD w ogole mozesz zapomniec :-P
    a do sytuacji jakie opisałes to ja mam taką nakładke pryzmatyczna i też jakos daje rade

Cóż, de gustibus non est disputandum - ale ja tam bym nie zamienił RAWów, kręconego LCD i f/2,0 na jedno marne pokrętło do ISO ...
    ja mialem na mysli taki pokretlo dodane do mojego aparatu i mysle ze tu wielu dałoby sobie jaja ogolic za takie cos przy swojej lustrzance

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    Jeśli nie przywiązujesz wagi do firmy i nie zamierzasz zjeźdzać na nartach z aparatem w ręku to mogę też Ci polecić Nikona D70 (ceny na Allegro ok. 1k zł). Bardzo przyzwoity aparat, solidna konstrukcja i bije możliwościami 300D na głowę... (jakby ktoś się przymierzał do linczu, to polecam najpierw lekturę )

to niezły pomysł bo to jest lepszy aparat to 3 cyfrowych Canonów

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)
    W używanych aparatach trzeba też sprawdzić, czy matryca cały czas jest na swoim miejscu (bywa, że jest minimalnie skrzywiona, ktoś mógł aparatem wbijać te gwoździe). Najlepiej z jakimś tele na pełnej dziurze.
    A możesz przytoczyć jakieś konkrety, bo pierwsze słyszę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Proszę bardzo: u kolegi w D60 (kupiony używany) lewa strona matrycy wysunęła się minimalnie do przodu - na obiektywach z małym światłem (tudzież średnią rozdzielczością) głębia ostrości niwelowała różnicę, ale przy innym obiektywie i przesłonie 1.8 widać było, że ostrość ucieka przy lewej stronie kadru.

Prawdopodobnie jego aparat przeżył solidny upadek, który zresztą na zewnątrz (oczywiście) nie zostawił żadnego śladu.

Źle się po prostu wyraziłem. Sama matryca się nie krzywi, po prostu może się w mocowaniu przesunąć.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Proszę bardzo: u kolegi w D60 (kupiony używany) lewa strona matrycy wysunęła się minimalnie do przodu - na obiektywach z małym światłem (tudzież średnią rozdzielczością) głębia ostrości niwelowała różnicę, ale przy innym obiektywie i przesłonie 1.8 widać było, że ostrość ucieka przy lewej stronie kadru.

Prawdopodobnie jego aparat przeżył solidny upadek, który zresztą na zewnątrz (oczywiście) nie zostawił żadnego śladu.

Źle się po prostu wyraziłem. Sama matryca się nie krzywi, po prostu może się w mocowaniu przesunąć.
    Chyba jednak to był filtr przed matrycą lub coś innego - a i to nie wiem czy jest możliwe. Z tego co wiem to w większości dslr matryca jest na stałe przylutowana do płyty głównej więc jakby miała sie przesunąć? A nawet jeśli byłaby w podstawce to nie wiem jakiej siły by trzeba użyć żeby się wysunęła (każdy kto choć raz wyjmował scalaka z podstawki wie o czym mówię)?
    Pytam, bo obawiam się że za chwilę będzie dwadzieścia wątków pt.: "Mam skrzywioną matrycę - co robić?" .
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów