Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: Canon EOS 30D – problem z AF czy norma?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz chyba największym problemem jest to, że canon tak na prawdę nie ma w swojej ofercie puszki semi pro o możliwościach AF i szybkości pośredniej pomiędzy 30D a 1D (z przyrostkami), a jest sporo dość wymagających osób które prawdopodobnie byłby zainteresowane czymś takim. Stąd częściowo te biadolenia. W nikonie jest o tyle lepiej że jest D200 choć to też nie jest to - głównie ze względu na zastosowaną matrycę ale nie tylko. Po prostu bardzo brakuje czegoś takiego czym był swego czasu EOS 3. Bo dla mnie np. jedynki są zbyt ciężkie, zbyt duże, za bardzo zwracające uwagę. Właśnie taki korpus jak 3-trójka mi się marzy w cyfrze.
    Taki stary analogowy EOS3 z matyrcą z 5D to również moje marzenie ( poświęcił bym chyba dla niego nawet cropa z 30D który akurat dla mnie ma duże znaczenie przy tele

Jednak wracając do problemu dobiegaczki w samym 30D to dość ciekawa informacje znalazeł w poniższym linku:

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page22.asp

a mianowicie że problem ten dotyczy tylko pewnej grupy obiektywów w których system AF nie do końca jest zestrojony ( może sie zakłucać ) z AF w puszce. Co ciekawe problem ten dotyczy wszystkich cyfrowych lustrzanek canona za wyjątkiem jedynek ( tak przynajmiej można wywnioskować z tego tekstu ) . Sęk w tym że w internecie nie mozna nigdzie znaleść listy takich obiektywów które mogą powodować wymieniony problem - i w sumie nie ma się co dziwić ze canon nie che się dzielić takimi informacjami z potencjalnymi klientami

Moje dooświadczenia z używaniem dobiegaczki moga to w pewnym stopniu potwierdzić ( choć samym trybem servo posługuje się od niedawna wczesniej nie był mi on potrzebny ) .

Np w obiektywie 70-200 2,8L szczególnie przy 200mm tryb servo nie do końca jest przewidywalny ( powiedzmy że jest przewidywalny w 75% ) w trybie one shot autofocusowi można ufać bezgranicznie

Natomisat w 300 4,0L ( nie mylić z 300 4,0L IS ) servo dziła idealnie !!!!

krtek
    Guest

Domyślnie

Witam
    Łączę sie w bólu . Mam 30d od kilku miesiecy, wczesniej mialem 10d . z 10 zadnych klopotow ( po za tym ze mi go ukradli zli ludzie) . Robie zdjecia od dawna amatorsko , zawodowowo zajmuje sie wybieraniem zdjec , a tu taki psikus, oj rozne juz proby robilem i ustawienia zmienialem , i cale forum przegrzebalem , niestety wadliwe sie chyba zdarzaja te puszki - czeka wycieczka do serwisu _ moze sie spotkamy

Adrian Olszewski
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krtek Zobacz posta
    Witam
    Łączę sie w bólu . Mam 30d od kilku miesiecy, wczesniej mialem 10d . z 10 zadnych klopotow ( po za tym ze mi go ukradli zli ludzie) . Robie zdjecia od dawna amatorsko , zawodowowo zajmuje sie wybieraniem zdjec , a tu taki psikus, oj rozne juz proby robilem i ustawienia zmienialem , i cale forum przegrzebalem , niestety wadliwe sie chyba zdarzaja te puszki - czeka wycieczka do serwisu _ moze sie spotkamy
    Hmmm... Brzydko to zabrzmi ale cieszę się, że choć jeden przypadek (prócz mojego) się pojawił. Będzie ich więcej, bo te puchy które testowałem też znajdą się w rękach przekonanego o trafności wyboru fotografa. A w serwisie się nie spotkamy. Zrezygnowałem z Canona. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Adrian? rozumiem ze masz juz D200?? Jak w porownaniu do 30D?
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Zablokowany

Domyślnie

Nie załamujcie mnie - vide wątek o AF w 70-200 w ,,obiektywach''

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adrian Olszewski Zobacz posta
    Hmmm... Brzydko to zabrzmi ale cieszę się, że choć jeden przypadek (prócz mojego) się pojawił. Będzie ich więcej, bo te puchy które testowałem też znajdą się w rękach przekonanego o trafności wyboru fotografa. A w serwisie się nie spotkamy. Zrezygnowałem z Canona. Pozdrawiam.
    wyjdzie EOS 3D to wrócisz na kolanach ale to juz bedzie cie wiecej kosztowało ...

a Ty Himi sie nie załamuj, może tez trójki sie doczekasz
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

pawelnow
    Guest

Domyślnie

Dołacze do oczekiwąń na 3 D , natomiast słysze czesto narzekania na tamrona 17-50 /2,8 i stwierdzam że jakoms szczęściarzem jestem bo mój to jest brzytwa i nie wykazuje FF ani BF. A na odpowiednik eosa 3 czekam bo 5 D mnie nie przekonuje a bliski juz byłem zakupu

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

i tak jeszcze zeby sobie kopnąc...

jakis gośc autorytarnie stwierdził po przetestowaniu połowy 30D dostepnych na polskim rynku ze ten aparat nie ostrzy.. w ogole AF Canona jest jest do d.. be i ogólnie straszna kupa...
    kilka osob aż wpadło w panike po eskperckim stwierdzeniu
    Cytat Zamieszczone przez Adrian Olszewski Zobacz posta
    Duchem jestem z Wami, ale ostrzyć to Wy nie będziecie...
    więc dla wyrównania szoku wywołanego tym stwierdzeniem próbka eksperckich wypowiedzi rzucającyh ciekawe swiatło na jego profesionalne podejscie do tematu... i niezawodnosc AF D200

wnioski wyciągnijcie sami

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16485

ehhh bede sie w piekle smazył przez ta wrodzoną złosliwosc
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 08-01-2007 o 22:10
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

cytuję: "Poza tym jeśli na 2.8 robisz foty z 2 m to Bóg mi świadkiem... Niewiele jest osób, które potrafią utrzymać punkt AF w ręku. Chyba, że foty robisz ze statywu, ale czasem nawet podmuch wiatru może spaprać zdjęcie..."

hehe, chyba należę do tych którzy to potrafią fajnie
    I am FX

Coś już napisał Awatar zjawa
    Miasto
    Gdańsk / Bydgoszcz

Domyślnie

potwornie ludzie straszycie z tym AF w 30D, juz wlasciwie byłem zdecydowany na Canonika, a tutaj tak straszycie, że później człowiek znajdzie ten BF/FF choćby go nie było :P naprawdę ta wada jest częsta?

chce mieć pewność ze kupiony sprzęt bedzie dobry, a nie pojedzie do serwisu w pierwszym tygodniu. Czy w takim razie, aby mieć tą pewność musze wybrać D200?

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów