Witam!

W odpowiedzi zamieszczam na podanej wcześniej stronce 3 RAWy z 20D i jednego z G5, niestety ograniczona pojemność serwera wymusiła na mnie usunięcie poprzednich zdjęć. Celowo Rawy, nie mam pojęcia czy po przerobieniu na JPG zostanie zachowana informacja o położeniu punktu ostrości. (Za każdym razem i tak był centralny ustawiony ręcznie). Jeżeli któryś z Was chciałby tam zerknąć, a ma wolne łącze to przerobię na JPG i jakoś tam zmieszczę. Zdjęcia zrobiłem u kumpla wg. podanych przez Kubamana wytycznych. Proszę zauważyć że nie ma ostrości w punkcie ustawiania ostrości, ostra jest np. ściana za punktem (w odległości około 75cm) w przypadku gdy punkt ostrości był ustawiony na pościeli. Tak wygląda 95% zdjęć. To tylko wybrane przykłady. Dodam, że warunki oświetleniowe były dość kiepskie, ale nawet G5 ze swoim upośledzonym AF-em radził sobie w tych warunkach bez problemu. Fotki dopalane były 380 EX.

ad 2g Kubamana) Kombinowałem z Cn. f 4 aby wyeliminować potencjalne problemy ze spustem.
ad 2f Dokładnie w ten sposób te fotki zostały zrobione.

W czwartek będę miał pożyczone szkło EF 24-85 USM (chyba) i dopiero wtedy sprawdzę czy wszystko jest OK.

A może jest tu na forum jakiś życzliwy znający się na rzeczy człek z Poznania lub okolic, który obejrzałby ten mój nieszczęsny sprzęt. Szczerze mówiąc wolałbym żeby problemy wynikały z mojej niewiedzy i braku doświadczenia, a nie z powodu wadliwego sprzętu.

Dziękuję za wszelkie uwagi oraz okazana pomoc!
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin K. alias Coni