Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Przywitanie :)oraz problem z EOS 20D i Sigmą 18-50 2.8 DC EX

Domyślnie

Witam!

No niestety dziś obiektyw wrócił do dostawcy i nie jestem w stanie sprawdzić. Postanowiłem go wymienić na Tamrona SP AF28-75MM F/2.8 XR Di LD Aspherical + wężyk + cir-pol + dopłata. Zobaczymy jeżeli to body jest wadliwe to trudno też będę musiał wymienić. Nie pozwolę partaczom z autoryzowanego serwisu grzebać w aparacie. Mam bardzo przykre doświadczenia z nimi.
    Trzymajcie kciuki za to żeby to był jednak obiektyw.
    I mała ciekawostka. Po odkręceniu obiektywu (zastrzegam, że bojąc się zanieczyszczenia matrycy obiektyw zamocowałem błyskawicznie i więcej razy go nie odkręcałem) pod soczewką tylną znajdowała się kuleczka z czegoś co przypominało filc, fi~2mm, cholera wie co to było, wydmuchałem dmuchawką i odesłałem obiektyw. Zastanawiam się skąd to się mogło tam wziąć? Może to G zakłócało prace AF? Może przez to coś nie stykało. Tak tylko gdybam!

Pozdrawiam serdecznie oraz dziękuję wszystkim za pomoc!

Coni – pechowiec

P. S. Czy jest tu jakiś użytkownik 20D z Poznania??

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jest taki co używa 10D. Coś mi się wydaje że jednak przesadzasz z tą dbałością o czystość matrycy. Owszem trzeba uważać ale priorytetem jest zdjęcie które się chce w danej chwili i w danych warunkach zrobić. Tak przynajmniej ja to widzę.
    Być może Twoje problemy z AF wynikały właśnie z tego zanieczyszczenia.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Oto co proponuję:
    a) ustaw w aparacie parametr 2, żednych polepszaczy
    b) zrób fotkę w RAW
    c) wybierz centralny punkt AF
    d) ustaw one shot i pojedynczą klatkę
    f) na początek podaruj sobie przekadrowanie, po prostu strzel fotkę
    g) postaraj się opanować przycisk migawki - puszczenie przycisku może zgubić ostrość, a jest on cholernie czuły (a czasami zepsuty )
    h) zrób to samo ale tak jak radzi tpop w sklepie, najlepiej z 50/1.8

wtedy pokaż nam dwie fotki, być może problem zniknie :wink:
    bardzo dobra rada

[ Dodano: 20 Styczeń 2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tez mi sie wydawalo ze to wina fotografa
    zawsze tak myslisz

AF na punkt centralny, tryb lapania AF na One Shot, tryb robienia zdjec na Single i wtedy zrob probne fotki -
    dokładnie, inaczej te aparaty w ogóle zdjęć nie robią, nie wiem po co ta mnogość funkcji skoro i tak nie da się w innych trybach porządnego zdjęcia zrobić

Cytat Zamieszczone przez maku
    Coś mi się wydaje że jednak przesadzasz z tą dbałością o czystość matrycy. Owszem trzeba uważać ale priorytetem jest zdjęcie które się chce w danej chwili i w danych warunkach zrobić. Tak przynajmniej ja to widzę.
    święte słowa

P.S.
    niewiem czy ta dzisiejsza złosliwość to od kaszlu czy od czegoś innego

Domyślnie

Witam!

Nie jest to przesadna dbalosc o sprzet, ale dbalosc. Po co mam trzymac otwarty aparat narazajac go na zanieczyszczenie skoro przyspieszajac czynnosc moge tego uniknac. Mam jeden obiektyw i raczej nie ma sensu go odkrecac i przykrecac dla przyjemnosci. Ogladanie klapiacego lustra przeszlo mi po kilku miesiacach uzytkowania EOS300 (bez D)
    Odnosnie winy fotografa, obiektyw dotarl do dostawcy i juz idzie do mnie tamron, czyli cos bylo z obiektywem, reklamacja zostala uznana natychmiastowo.
    Caly czas mam nadzieje ze body jest w 100% sprawne...
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich!

Coni

P. S. Wlasnie dostalem do testow 24-85 USM zobaczymy... Trzymac kciuki!!!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sorrki za offtop

<czepliwosc on>
    Tytus... spojrz na swoj post... i skonfrontuj go z pkt 4:
    http://canon-board.info/viewtopic.php?t=5

<czepliwosc off>

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coni
    Nie jest to przesadna dbalosc o sprzet, ale dbalosc. Po co mam trzymac otwarty aparat narazajac go na zanieczyszczenie skoro przyspieszajac czynnosc moge tego uniknac. Mam jeden obiektyw i raczej nie ma sensu go odkrecac i przykrecac dla przyjemnosci. Ogladanie klapiacego lustra przeszlo mi po kilku miesiacach uzytkowania EOS300 (bez D)
    to chyba trochę jak z nowym samochodem, najpierw uważasz na wszystko, a potem prawie na nic

robiąc zdjęcia w różnych warunkach zabrudzenia matrycy trudno uniknąć, trzeba się do tego przyzwyczaić i tyle, da się ją wyczyścić, a właściwie, jak się okazało czyścisz gruby filtr przed matrycą więc ryzyko uszkodzenia matrycy jest niewielkie...

Tytus... spojrz na swoj post... i skonfrontuj go z pkt 4:
    http://canon-board.info/viewtopic.php?t=5
    za sztywny był ten wątek, trzeba było rozluźnić nieco atmosferę
    czasami powiew hydeparku przydaje się i na forach "merytorycznych"
    już ci mówiłem, że możesz mi licznik wyłączyć, nie jestem kolekcjonerem żarówek :wink:

Domyślnie UFFFFFFFFFFF :)

Witam ponownie!

UFFFFFFFFFFFFFFFF!!!

Canon nie zawiódł! Po podłączeniu 24-85 USM wszystko OK. Robi fotki jak żyleta w każdym trybie, mam nadzieje, że to nie chwilowy przebłysk. Zobaczymy jutro jak będzie się z Tamronem spisywał... Czytałem na jakimś forum, że 10D miewał czasami problemy z obiektywami nie-USM. Czy to prawda? Może 20D odziedziczył tą przypadłiość?? Słyszał któryś z Was o czymś takim?

Nie mam syndromu "dbacza nowościowego", nie mam też ołtarzyka z napisem Canon forever na którym stoi nieużywany sprzęt! moj G5 mimo, że wędrował ze mna po jaskiniach, nieczynnych kopalniach, górach ma tylko pęknięcie na obudowie zawiasu. Efekt poślizgu na oblodzonym górskim szlaku. No i trochę "świecącą" obudowę w miejscach w których się go najcześciej trzyma. Na wyświetlaczu, żadnej ryski mimo braku folii. No może jedna.

Pozdrawiam serdecznie!
    Coni

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: UFFFFFFFFFFF :)

Czytałem na jakimś forum, że 10D miewał czasami problemy z obiektywami nie-USM.
    Bzdura . Strasznie by to wtedy ograniczalo zakres obiektywow kompatybilnych z 10D .

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

IMO albo poruszone, albo obiektyw.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Re: UFFFFFFFFFFF :)

Czytałem na jakimś forum, że 10D miewał czasami problemy z obiektywami nie-USM.
    Bzdura . Strasznie by to wtedy ograniczalo zakres obiektywow kompatybilnych z 10D .
    generalnie to często się zdarzało, że 10D miał problemy z AF, nie ważne z jakimi szkłami.
    Za często

Ale dosypałem do pieca teraz się zacznie....
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów