Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: filtry do fotografi B&W

Smile filtry do fotografi B&W

Witam,

Mam pytanie i prosbe
    Czy wiecie jakich najlepiej filtrow uzyc do fotografii B&W zeby sie nie bawic w photoshopie? Chodzi mi glownie o portrety.
    z gory dziekuje i pozdrawiam!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

zielony lub lepiej zolto-zielony do tonowania skory. generalnie, to w fotografii czarno-bialej podstawa do portretu

poza tym to pytanie podstawowe: co z szopki chcialbys zastapic?
    www albo tez flickr

Domyślnie

to wybacz moje pytanie podstawowe, wolalam sie upewnic na tym dobrym forum. wole wiedziec cos z kilku zrodel
    Dzieki za info!

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak założysz zielony filtr to jasna będzie np. trawa i kolory koło zielonego (w kole z kolorami - zapomniałem jak to się zwie) a ciemne będą kolory przeciwne itd z innymi filtrami.
    system EOS

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

trawa jak trawa, ale zielony/zolto-zielony zwiekszaja kontrast pomiedzy odcieniami skory, akcentujac rysy twarzy i dodajac zdjeciom ludzi trojwymiarowosci.
    do przyrody to bym raczej z zoltym lub pomaranczowym wyjezdzal
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak jak napisał akustyk do portretu tu żółtozielony i zielony, przy czym ten pierwszy do światła dziennego, drugi do sztucznego (teoretycznie oczywiście). Filtr żółty ogólnie podnosi kontrast. Przy portrecie zastosowanie znajduje filtr jasnożółty i można go stosować do osób o ciemnej karnacji lub bardzo mocno opalonych, bo w innych przypadkach może nadmiernie rozjaśnić skórę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

baardzo Wam dziekuje!
    Pozdrawiam!
    lubie to forum bo sa konkretne odpowiedzi i nikt na nikogo za bardzo nie "jedzie"

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Przy portrecie zastosowanie znajduje filtr jasnożółty i można go stosować do osób o ciemnej karnacji lub bardzo mocno opalonych, bo w innych przypadkach może nadmiernie rozjaśnić skórę.
    a jeśli chce sfotografować kogoś o bardzo jasnej cerze? czy owe połączenie żółtego z zielonym będzie odpowiednie?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Filtr żółto-zielony (jedno szkiełko, nakładanie na siebie dwóch filtrów może pogorszyć jakość zdjęcia, chyba że to filtry bardzo wysokiej jakości, np b+w, marumi etc) jest generalnie uniwersalnym filtrem portretowym, zdjęcia Ci nie popsuje. Sam zielony najbardziej przyciemnia czerwienie, zółto-zielony zaś purpury.
    A poza tym dużo też zależy od użytej kliszy, ale to już proponuję popróbować samemu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dzięki

najbardziej zależy mi na tym aby cera nie wyszła zbyt blado i żeby podkreślić zielone oczy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów