Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: canon 500n - ile wytrzyma cr123?

Zablokowany

Domyślnie canon 500n - ile wytrzyma cr123?

witam.

zakupilem canona 500n i chyba czeka mnie wymiana baterii bo bedac na polowaniu zaczelo pokazywac polowe baterii ( a moze to wina temperatury,bo bolo mocno zimno i wialo) teraz jest ok. chcialem zakupic baterie,ale pan w fotolabie zaspiewal 20 zet za sztuke :/ tak wiec poszukam w necie.co polecacie w rozsadnej kwocie (do 10 zet szt) .a moze dostane tanio gdzies w fotojokerze ? albo gdzies w olsztynie,o ile sie ktos orientuje.

no i zasadnicze pytanie-ile wytrzymaja takie baterie (nie uzywam lampy blyskowej,autofuksiarza owszem) ? z 20 rolek?

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

one tyle niestety kosztują można znaleśc po 17-18 zł.
    Wytrzymują na dość długo, ale w rolkach filmu to już nie pamiętam.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kup na przykład takie albo takie
    A ile wytrzymają? To zależy od tego w jakich warunkach i ile fotografujesz, przy amatorskim pstrykaniu "od czasu do czasu" najczęściej padają ze starości, po dwóch lub więcej latach.
    A fotojokerze rzeczywiście można je kupić, nie po dwie dychy ale z tego co pamiętam to cena też nie jest jakaś specjalnie rewelacyjna (taki zestawik: dwa Duracele + rolka Konica Centuria 12 klatek, raczej przeterminowana). Bywają też na stoiskach RTV & foto & etc w hipermarketach.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 02-01-2007 o 14:59
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

buzka32
    Guest

Domyślnie

Mam ten sam aparat średnio wytrzymuje 25 rolek zależy od warunków. Wiadomo baterie na mrozie mają krótszą żywotność. Optymalnym rozwiązaniem jest zakup battery paka typ BP-8 o ile sie nie mylę. Wkładasz 4 paluszki i śmiga że aż miło. Koszt zakupu to około 70pln na allegro - jeśli robisz dużo filmów to szybko się zwraca.

Możesz też kupić baterie tu http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=32 po 7zyla sztuka.
    Ostatnio edytowane przez buzka32 ; 02-01-2007 o 15:32

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

miałem zawsze ten sam problem, też z początku śmigałem na 500n (sprzęt niezawodny). Zawsze warto nosić dodatkową pare bateri choćby juz uzywanych (nie zużytych). Pare razy mi się zdarzyło ze musiałem z bolem serca wracać z pleneru tak wściekły. W takiej chwili oddasz wszystko za choć jednego paluszka.

pawelnow
    Guest

Domyślnie

jeżeli pokazało pół baterii to moizliwe że w temp pokojowej pokaze całą ale tak jak mówią koledzy na ok 20 rolek wystarczy , rozsądnie kupic baterypack oszczednośc i chwyt lepszy

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

to może jeszcze wyciąg z instrukcji eos 500n

zdjęcia robione w temp. otoczenia +20'C
    wszystkie zdjęcia bez błysku - 85 rolek
    połowa zdjęć z błyskiem - 35 rolek
    wszystkie zdjęcia z błyskiem - 17 rolek

zdjęcia robione w temp. otoczenia -10'C
    wszystkie zdjęcia bez błysku - 60 rolek
    połowa zdjęć z błyskiem - 25 rolek
    wszystkie zdjęcia z błyskiem - 12 rolek

podane wartości dotyczą rolki 24-klatkowej
    i oczywiście użytkowania lampy wbudowanej a nie zewnętrznej

Z doświadczenia mogę powiedzieć że wychodzi to nawet lepiej...

Zimą warto mieć 2 kpl - jedne w kieszeni się grzeją a drugie robią zdjęcia...
    i tak na zmianę... - to naprawdę dobre przy długich zimowych plenerach, albo kiedy mróz porządny - to chyba nie w tym roku...
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W eos33v spokojnie wystarczają na ~50 rolek (36 klatek, bez błysku)
    Ważne chyba jeszcze jest z jakimi obiektywami - duże tele z IS chyba zporo żrą, nie?

Zablokowany

Domyślnie

dzieki za wyczerpujace info !zaopatrze sie wiec w zapasowe.

mam jeszcze pytanie co do eosa 500n - dostal mi sie paproch na matowke-ale od wewnetrznej strony (mozliwe? jak on tam wlecial?) czy ma to jakikolwiek wplyw na zdjecia i ile moze kosztowac wyjecie tego? i czy jest sens? oczywiscie wszystko bylo ok dopoki nie wsadzilem łap do korpus-zauwazylem jakis wlos pod lustrem,to podnioslem delikatnie i wyjalem.niby wszystko ok,ale na matowce kilka chwil pozniej patrze - a w wizjerze czarna plamka.po zerknieciu-jest na matowce od wewnatrz.robic cos z tym czy zostawic?

Zablokowany

Domyślnie

i "po" klopocie - "oklepalem" ciut aparat od gory po ubodowiei paproszek sobie ladnie spadl :] a co do lustra-widze ze ma troche smug,takie jakby "film",jak po myciu szyb w domu.czyscic to czy nie ma to znaczenia?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów