Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: canon 500n - ile wytrzyma cr123?

Dopiero zaczyna Awatar mort_subite
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

"Smugi" na lustrze na jakość zdjęć wpływu nie mają. Jakby na sprawe nie spojrzeć, przy naświetlaniu lustro się podnosi.
    Ale jeśli ma Cię to gryźć, to możesz wyczyścić ;-)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zanieczyszczenia na matówce i lustrze oczywiście nie wpływają na jakość zdjęć, no bo niby jak miałby wpływać
    Co do czyszczenia to koszt takiej usługi (Wrocław) to 20 zł.
    Metody własnoręcznego czyszczenia matówki i lustra były opisywane na forum wielokrotnie, wpisz w forumową wyszukiwarkę "czyszczenie lustra" i "czyszczenie matówki", wyskoczy Ci po kilka wątków.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Zanieczyszczenia na matówce i lustrze oczywiście nie wpływają na jakość zdjęć, no bo niby jak miałby wpływać
    Technicznie rzecz biorąc - nie mają, bo i jak.
    Natomiast pośrednio - tu nie był bym pewien.
    Ale pamiętajmy, że fotografia to nie tylko aparat. Zbędne elementy wyposażenia mogą wpływać irytująco na nastrój fotografującego, czyli również na jego stan ducha i możliwości percepcyjno - motoryczne (tak, wkurzony człowiek nie będzie trzymał równo kadru, który by zrobił bez paprocha), stając się sprzętowym ograniczeniem.
    (-:

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Zbędne elementy wyposażenia mogą wpływać irytująco na nastrój fotografującego, czyli również na jego stan ducha i możliwości percepcyjno - motoryczne (tak, wkurzony człowiek nie będzie trzymał równo kadru, który by zrobił bez paprocha), stając się sprzętowym ograniczeniem.
    (-:
    Oczywiście niesposób nie zgodzić się z tą tezą, aczkolwiek większy wpływ widziałbym w głośno pracujących silniczkach AF, których dźwięk może nieodwracalnie zdekoncentrować fotografującego w chwili kadrowania :-D

Zablokowany

Domyślnie

racja,wkurza strasznie.ile moze kosztowac wyczyszczenie matowki od wewnetrznej strony?bo samemu sie tam raczej nie idzie dostac.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cena, o której napisałem, obejmuje czyszczenie lustra i matówki z obu stron

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770 Zobacz posta
    racja,wkurza strasznie.ile moze kosztowac wyczyszczenie matowki od wewnetrznej strony?bo samemu sie tam raczej nie idzie dostac.
    Idzie, idzie. Zdejmujesz obiektyw, odwracasz aparat tak, żeby matówka była na dole, szukasz zaczepów blaszki sprężynującej - ona dwoma płaskimi wystającymi kawałkami jest wpuszczona do srodka - tam z tyłu, z gdzieś z przodu, bliżej bagnetu albo po bokach wchodzą zatrzaski w body.
    Trzeba to odczepić, potem delikatnie obrócić aparat i łapać blaszkę z matówką nad lustrem. Pod matówką jest jeszcze jedna podkładeczka - lepiej jej nie zgubić i nie połamać.
    Całość jest tak zrobiona, że jak opada na lustro to go nie rysuje (przynajmniej mi się nie zdarzyło)

Zablokowany

Domyślnie

oj,to moze lepiej nie bede sie w to bawil :P

Miasto
    Łódź

Domyślnie

A jak tam chcesz. Ja wiem, bo przekładałem sobie matówkę z klinem i mikrorastrem z EF-M do eos33v. Został mi wielki paproch między matówką i pryzmatem, ale jakoś nie chce mi się go wyławiać (-:
    Aha, i oryginalną zarysowałem na brzegu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    A jak tam chcesz. Ja wiem, bo przekładałem sobie matówkę z klinem i mikrorastrem z EF-M do eos33v. Został mi wielki paproch między matówką i pryzmatem, ale jakoś nie chce mi się go wyławiać (-:
    Aha, i oryginalną zarysowałem na brzegu.
    mały ot- pasowała czy trzeba było przycinać i czy ostrość na niej odpowiada temu co będzie na filmie ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów