Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 400D+10-22 usm?

fotograf amator
    Guest

Smile 400D+10-22 usm?

Witajcie
    Chciałbym zasięgnąć Waszej rady.Zamierzam nabyć korpus 400D i obiektyw.Głowne tematy mojej fotografii to architektura i pejzaż ale nie stronie również od portretu.Czy obiektyw 10-22 usm nadaje się do portretu?Czy niezbędnym dodatkiem będzie stałoogniskowa 50-tka? Jesli jakiś użytkownik posiada jakies portrety wykonane takim zestawem i moze je zaprezentować to będę wdzięczny Pozdrawiam serdecznie)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

do portretow przyda sie cos innego niz 10-22.. BARDZO innego .. np. canon 85 1.8 co na 400d da ogniskowa 136.. 50'tka tez bedzie na upartego ok choc ja osobiscie wole cos "dluzszego" ale to juz kwestia gustu :smile:

w czasach analogowych uzywalem Sonnara 135.. ta 85'tka daja wlasnie taka ogniskowa..

do pejzazu 10-22 bedzie super :-)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie nadaje się. Portrety robione z małej odległości wyglądają okropnie. Trzeba mieć wąskokątny obiektyw, aby można było odejść.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

fotograf amator
    Guest

Domyślnie

DziekiPozdrawiam)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Nie nadaje się. Portrety robione z małej odległości wyglądają okropnie.
    Eee tam nie nadaje się

Zablokowany

Domyślnie

@mmm - wypasik. Takie portrety lubię coraz częściej myślę o ultraszerokim, ale canonik drogi, a sigmy się nieco obawiam.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hehe, już widzę minę modelki gdy zobaczy swoje zdjęcia robione z takiej odległości A z dołu też się nie da "bo nogi pogrubia"
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ultra szerokie jak najbardziej nadają się do portretów, jak to stwierdził mój kumpel mogą nawet nadać nowy wymiar fotkom typu "u cioci na imieninach" ;-)
    A tak na poważnie to udało mi się zrobić ze dwa razy całkiem fajny portret stałką 28mm Pentaxa (na ff), tyle że to szkło nie ma praktycznie żadnej dystorsji.... no i oczywiście w miarę odchylania szkła od osi poziomej zaczynają się pojawiać efekty dążące do tego co zaprezentował MMM, więc na dłuższą metę portretowanie tym byłoby delikaktnie mówiąc dość uciążliwe ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Hehe, już widzę minę modelki gdy zobaczy swoje zdjęcia robione z takiej odległości A z dołu też się nie da "bo nogi pogrubia"
    Trzeba umiejetnie celowac. Jak to z dolu nogi pogrubia? Jak je dobrze w kadrze umiescisz to wyjda ci dluuuugaaasne nogi modelki . A od gory dekolt da sie ladnie powiekszyc

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    @mmm - wypasik. Takie portrety lubię coraz częściej myślę o ultraszerokim, ale canonik drogi, a sigmy się nieco obawiam.
    Kupiłem C10-22 i jestem zadowolony. Właściwie to mogę potwierdzić wszystko to co piszą w testach czyli czasem widać CA przy 10mm, brak flar, brak widocznych dystorsji typu beczka / poduszka, bardzo dobry kontrast i kolory.

P.S Foto nie jest moje, znalazłem w sieci.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów