Stoję właśnie przed takim oto wyborem szkła i jestem w kropce, bo nie wiem na który się zdecydować.
Przede wszystkim potrzebuję obiektywu, który będzie :
a)ostry
b)bardzo dobry optycznie (flary, CA itp.)
c)solidny
Obie te konstrukcję spełniają powyższe warunki. Co prawda jeden góruje w niektórych aspektach ponad drugim (np. CA w Tokinie a CA w Canonie), ale za to drugi jest np. ostrzejszy (tokina > canon). Oba szkła są solidnej konstrukcji.
Generalnie potrzebuję szkła do reporterki/street photo/koncertów(wiem ,że f4 to żadna rewelacja, ale to akurat nie jest problemem) / czasami jakiś pejzaż miejski albo landszaft . Tu Canon wygrywa, ze swoim niezawodnym i ultracichym af'em, ale Tokina ma znowu nieco szerszy zakres.
Fotografią zajmuję się już kilka lat i wiem mniej więcej czego mi potrzeba i brakuje w dotychczasowym "zestawie" . Lubię szerokie ujęcia, na które pozwoliłaby mi Tokina, ale znowu nie chcę żeby była loteria z ostrzeniem i jakością samego szkła.
Natomiast Canon ma taki standardowy zakres, który również mi pasuje jednakże czasami brakuje czegoś szerszego.
Oczywiścię chcę zainwestować raz a porządnie. Nie planuję zmieniać obiektywu za rok. Nie ukrywam ,że cena Canon'a przy ewentualnej sprzedaży to też duży plus. Wiele na nim nie strace.
Czytając ostatnie wątki dot. Canona, mam wrażenie, że jak na eLke to rewelacji nie ma. W którymś poscie było nawet porównanie z kit'em , który okazał się ostrzejszy :/ . Nie wiem na ile wiarygodne są takie 'testy', ale dają one do myślenia.
Jest parę tematów na tym forum dot. 17-40 L , niektóre stawiają eLke w złym świetle. Zastanawiam się tylko jak to jest naprawdę, czy rzeczywiście jest to tak przeciętne szkło czy po prostu dużo osób je ma stąd takie różne opinie ?
Aha, mam kilka fotek z 17-40 L, które pstryknąłem w sklepie po podpięciu. Może wrzucę jedno na f4, oceńcie czy toto jest ostre czy nie jak na eLke, bo ja już mam mętlik :
http://img90.imageshack.us/img90/4901/img2802ff1.jpg
dodam, tylko ,że nie przyglądam się zdjęciom w 100% powiększeniu, a odbitek nie robię większych niż 20x30 .
Napiszcie co Wy byście wybrali.